Jan Ozer, vodeći stručnjak za striming: Mašinsko učenje i veštačka inteligencija i u video enkodingu 1Foto: United Cloud

United Cloud, regionalni centar za inovacije United Grupe, uspešno je organizovao prvi ekspertski meetup, okupivši stručnjake iz industrije striminga.

Glavni govornik na okupljanju bio je Jan Ozer, jedan od najcenjenijih svetskih stručnjaka za streaming tehnologije, koji je prisutnima pružio detaljan uvid u „Trenutno stanje AV1 kodeka i njegovu primenu u budućnosti“, saopštio je United Cloud.

Tokom svog izlaganja, Ozer je naglasio važnost napredaka u implementaciji AV1 kodeka u naredne dve godine, osvrnuvši se na ključne aspekte – kvalitet videa, mogućnost reprodukcije i set funkcija, što su značajne teme za striming industriju. Posebnu pažnju privukao je njegov osvrt na tehnologije transkodiranja uživo, aktuelnu primenu ove tehnologije u svetu, kao i kakve promene možemo očekivati u budućnosti.

Pored njega na skupu su govorili stručnjaci United Clouda – Boban Kasalović, Senior Product Manager, i Nemanja Krivokapić, System Architect, koji su podelili svoja iskustva o enkodingu i tehnološkoj arhitekturi, pružajući uvide u inovacije koje United Cloud end-to-end implementira.

Posebno su istakli prednosti koje kompanija ostvaruje kroz sopstveni sistem razvoja enkodovanja, koji omogućava bržu reakciju na nove tehnologije, kao i predstavili tailor-made metode za ocenjivanje kvaliteta video zapisa u realnom vremenu koje je tim razvio.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam deo ovog tehnološko – ekspertskog Meetupa u United Cloudu. Inovativna rešenja koja sam ovde video, posvećenost kvalitetu videa, uključujući kreiranje sopstvenog plejera i enkoding stack-a, omogućavaju ovom regionalnom centru za inovacije brže prilagođavanje novim tehnologijama, što ih svrstava u jedne od predvodnika trendova striming industrije. Takođe, inovacije u procesu ocenjivanja kvaliteta video zapisa, poput primene VMAF-a u emitovanju uživo video sadržaja, zaista su jedinstvene“, poručio je Jan Ozer.

Ozerov uvid u ulogu AI i mašinskog učenja u budućem razvoju kodeka privukao je takođe pažnju eksperata.

Istakao je da će „AI-bazirani kodeci“ predstavljati značajan korak napred, omogućavajući dekodovanje koje neće zavisiti od specifičnih hardverskih rešenja, kao što je to slučaj sa HEVC i AV1. Ovi novi kodeci koristiće „neuronske procesorske jedinice (NPU)“, što će omogućiti veću fleksibilnost i nezavisnost od hardverskih ograničenja.

Pored glavne teme AV1, Ozer je govorio o rastućem značaju video komunikacija, ali i sve većem tržištu za „video-for-machines“ aplikacije, predviđajući da će ova oblast značajno rasti kako automatizovani sistemi budu postajali sve prisutniji u svakodnevnom životu.

Prvi u seriji ekspertskih MeetUpa pružio je učesnicima dragocene uvide u budućnost enkodinga i striminga, kao i priliku da direktno razmene iskustva sa jednim od najvećih autoriteta u ovoj oblasti. Regionalni IT development centar United Cloud nastaviće da organizuje ekspertske susrete sa ciljem da kroz znanje i ekspertizu kao tehnološki najcenjeniji resurs, doprinese osnaživanju kulture saradnje i deljenja najboljih praksi u tehnološkoj zajednici Srbije i regiona. Tako će i mladi talenti imati prilike da usavršavaju najtraženije kompetence, radeći na najnovijim tehnologijama i imaće dobar razlog da ostanu da rade iz svojih zemalja, zaključuju u United Cloudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari