MAT: Rast BDP-a 4,2 odsto na krilima prerađivačke industrije i rudarstva, proizvodnja struje u velikom padu 1Foto: Beta/Milan Timotić

Realni rast BDP-a Srbije u prvih sedam meseci, međugodišnje, iznosio je 4,2 odsto, ocenili su autori Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) pozivajući se na raspoložive visokofrekventne indikatore.

Julska industrijska proizvodnja je međugodišnje uvećana za 4,6 odsto, a unutar nje prerađivački sektor
za čak 8,5 odsto, navodi se u analizi MAT-a.

Industrija je za prvih sedam meseci, u odnosu na isti period 2023, zabeležila međugodišnji rast od 2,5 odsto.

U julu, međugodišnji rast rudarstva iznosio je 5,2 odsto, a prerađivačke industrije 8,5 odsto.

U okviru prerađivačke industrije, najvažnija grana, prehrambena indsutrija zabeležila je međugodišnji rast od 5,4 odsto, a za prvih sedam meseci 6,7 odsto, i pored toga što je Bambi, jedan od najvećih koncerna u konditorskoj industriji zbog požara u julu imao skoro 80 odsto manju proizvodnju nego u julu prošle godine.

Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija je jedini industrijski sektor čiji trend ima naglašenu opadajuću tendenciju od početka godine i gde još uvek nema naznaka oporavka. Međugodišnji pad u julu iznosio je 14,9 odsto.

„Tokom jula zabeležen je međugodišnji pad proizvodnje hidroelektrične energije (izostali su hidrološki uslovi neophodni za ekstremnu proizvodnju hidroelektrične energije koji su postojali lane). Istovremeno je u padu i proizvodnja termoelektrične energije (najpre zbog manje proizvodnje uglja i otkrivke u RB
Kolubara)“, stoji u MAT-u.

MAT: Rast BDP-a 4,2 odsto na krilima prerađivačke industrije i rudarstva, proizvodnja struje u velikom padu 2
MAT

Ipak, kako se navodi u analizi MAT-a, u julu u odnosu na jun, kada se eliminiše uticaj sezone, zabeležen je pad industrije za 0,9 odsto, i sve tri komponente unutar nje.

Ove godine će i poljoprivreda uticati negativno na privredni rast, pošto je u prvih sedam meseci procenjeni pad dodate vrednosti sektora poljoprivrede iznosio oko četiri odsto.

„Zbog toplog i sušnog leta za očekivati je da će se pad dodatno produbiti na nivou cele godine“, zaključuju u MAT-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari