MAT: Privredna aktivnost od maja počela da pada 1Foto: Pixabay/Pashminu

Privredna aktivnost u Srbiji se ubrzavala do maja ove godine, kada je počela da opada, navodi se u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

„Trend industrijske proizvodnje, ukupne industrije i prerađivačke industrije prešao je u maju u opadajući smer iako je međugodišnji porast i u tom mesecu bio visok, ali manje od toga što bi zahtevala niska baza iz prošlogodišnjeg maja“, navodi se u MAT-u. U maju je međugodišnji pad proizvodnje zabeležen u šest oblasti: u prehrambenoj industriji četiri odsto, duvanskoj industriji 17, proizvodnji odevnih predmeta 16, farmaceutskoj industriji 16, proizvodnji računara 14, proizvodnji nameštaja 16 odsto.

Dodaje se da je spoljnotrgovinska razmena i u maju imala visok međugodišnji porast, ali je u tom mesecu stopa porasta uvoza nadmašila stopu porasta izvoza, koja je u celom petomesečnom periodu bila osetno veća od stope uvoza. Te promene, kako se navodi, nisu linearne, nego su se negativni zaokreti dogodili u pojedinim oblastima ili granama unutar tih oblasti sa visokim učešćem, pa nastavljanje rastućih tendencija u drugim oblastima nije moglo u celini da poništi negativne tendencije.

Pokrivenost izvoza uvozom je u svih pet meseci ove godine iznosila 78,1 odsto, ali je u maju pala na 73,4 odsto.

Ubrzana je i inflacija, u maju je međugodišnji rast potrošačkih cena bio najveći posle 2017. godine. U tom mesecu poskupeli su skoro svi proizvodi iz potrošačke korpe, prehrambeni proizvodi su poskupeli za jedan odsto, pre svega, sveže voće poskupelo za 5,2 odsto pri čemu se istaklo poskupljenje jagoda od 72,4 odsto. Poskupeli su i neprehrambeni proizvodi, pre svega lekovi, energija i usluge.

Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od šest zemalja EU u aprilu, a od tri zemlje u maju 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari