ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana MatićFoto: FoNet/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomonikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je u prvih šest meseci 2021. godine broj dinarskih plaćanja na sajtovima isključivo srpskih trgovaca bio blizu 11 miliona, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini 2020. godine.

Ona je na lansiranje kampanje „Klikni na sigurno kupuj provereno“ za suzbijanje ilegalne trgovine preko interneta i u razgovoru sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) navela da je vrednost tih transakcija iznosila preko 25 milijardi dinara, što je rast od 99 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine.

„Zato je nastavak sistemske digitalizacije prioritet Ministarstva i cele Vlade. Strateški pristup ovoj oblasti je od ogromnog značaja kako za razvoj e-trgovine, tako i za razvoj nivoa digitalne pismenosti, kao i povezivanja aktera na tržištu poslovnog i obrazovnog sektora“, istakla je Matić.

Prema njenim rečima kriza je pokazala da je institucionalni okvir dobro postavljan i da je dozvolio razvoj e-trgovine u Srbiji, što se oslikalo na utrostručen nivo onlajn prodaje.

Govoreći o klasičnoj trgovini, Matić je kazala da Ministarstvo trenutno radi na pripremi Predloga strategije trgovine Srbije do 2025. godine, kao i da će ovaj dokument odrediti pravac razvoja trgovine, a u njegovoj izradi učestvovaće i AmCham.

„Učešće američkih kompanija u privrednom rastu i razvoju Srbije od ključnog je značaja i nastavićemo i dalje da dajemo kao resorno ministarstvo podršku unapređenju te saradnje. Važno je da strane kompanije donose nova iskustva, nova znanja koje zaoštravaju konkurenciju, ali cilj svega toga je da se ide ka višem kvalitetu usluga i nižim cenama“, navela je ministarka.

Matić je rekla i da aukcija za dodelu frekvencija za uvođenje 5G mreže u Srbiji neće biti raspisana ove godine i da raspisivanje treba očekivati do kraja prve polovine 2022. godine.

Ona je navela da se sa pripremama za uvođenje 5G mreže krenulo početkom prošle godine, ali da su one zbog pandemije korona virusa odložene, kao i da će se suština 5G tehnologije i njen pun kapacitet najviše videti u industriji.

Predsednik AmCham Zoran Petrović rekao je da kampanju „Klikni na sigurno kupuj provereno“ treba da doprinese suzbijanju ilegalne trgovine preko interneta.

„Pored razvoja kapaciteta tržišnog nadzora nad onlajn trgovinom, neophodno je povećati i nivo znanja samih potrošača na internetu“, naglasio je Petrović.

Prema njegovim rečima kompanije članice AmChama su u Srbiju do sada investirale 14 milijardi evra i zapošljavaju 100.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari