Šta Matijevići planiraju sa hotelom Slavija, koliko će novca uložiti i kad će biti završeno renoviranje? 1Foto: Shutterstock/Konstantin Gushcha

Kompanija „Matijević“ jedina je dostavila ponudu za kupovinu firme „Slavija hoteli“, pa je gotovo izvesno da će ona njima i biti prodata, a iz te kompanije najavljuju velika ulaganja u sređivanje ovog prostora.

Javni poziv za prodaju kapitala preduzeća „Slavija hoteli“ Ministarstvo privrede oglasilo je 2. oktobra.

Na prodaju su stavljena tri objekta na trgu Slavija u centru Beograda. Početna cena za kupovinu svih objekata bila je 24,9 miliona evra.

Međutim, iako je dokumentaciju za kupovinu hotela otkupilo čak osam preduzeća, jedino je kompanija Matijević, čiji je osnivač i vlasnik biznismen Petar Matijević, odnosno njena firma za nekretnine „Mat rilestejt“ dostavila ponudu za kupovinu, pa licitacija nije ni održana.

Sin vlasnika ove kompanije i direktor agrara, IM “Matijević” Zoran Matijević je tada rekao da je „zatečen“ činjenicom da nije bilo više ponuda, s obzirom na veliko interesovanje i upitao „da li oni znaju nešto o hotelu što sam ne zna“.

Sada je na redu da komisija Ministarstva privrede odluči da li prihvata ovu ponudu za privatizaciju hotela.

„Posle konstatacije da smo jedini dali ponudu, iako je bilo više i stranih kompanija zainteresovanih za kupovinu hotela „Slavija“, preostaje da država, kao vlasnik tog objekta, još jednom pregleda našu dokumentaciju i izjasni se u roku od oko 15 dana. Ne znam kakva je dalja procedura, da li je moguća licitacija, ali znam da je jedan od uslova za prihvatanje naše ponude da cena ne sme biti niža od minimalne, koju je utvrdila država i iznosi 24,9 miliona evra“, rekao je Matijević ranije za Betu.

On je, takođe, potvrdio da je njihova ponuđena cena veća od minimalne za učešće na ovom javnom nadmetanju.

Ukoliko država ovo odobri i hoteli pređu u vlasništvo kompanije „Matijević“, Zoran Matijević za Danas kaže da je plan da hotel nastavi da radi.

„Prema onome što smo da sada videli, manji hotel „Slavija Lux garni“ prvi bi se renovirao i doveo do četiri zvezdice“, navodi on.

Za ostalo će, kako dodaje, biti potrebno više vremena.

„Za ovaj veći deo hotela, odnosno kulu i najstariju zgradu, plan je da se privede nameni do 2027. godine“, objašnjava Matijević.

Što se tiče novca koji je ova kompanija predvidela za renoviranje u uređenje ovog hotela, Matijević nije dao precizne informacije, ali tvrdi da svota neće biti niska.

„Ulaganja sigurno neće biti mala i svakako će biti veća nego što je sadašnja vrednost hotela“, kaže naš sagovornik.

Iako za Danas nije iznosio konkretne svote, Matijević je ranije za Betu rekao da su hotelski objekti „Slavije“ stari, jer su građeni pre 50 godina i da nema dovoljno garažnih mesta, i da će zbog toga minimalna ulaganja za renoviranje biti 50 miliona evra.

On za Danas ističe i da njihovi drugi hoteli dobro posluju.

„Što se tiče naših ostalih hotela, oni rade odlično, što može da se vidi i po recenzijama naših posetilaca“, naglašava Matijević.

Matijević i ranije probao da kupi deo hotela „Slavija“

Petar Matijević pokušao je da kupi hotel „Slavija Lux“  2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Kompanija „Matijević“ je tada, pre pet godina, kupila „Slaviju Lux“ koji je noviji deo hotela za 6,5 miliona evra.

Šta Matijevići planiraju sa hotelom Slavija, koliko će novca uložiti i kad će biti završeno renoviranje? 2
foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Ipak, ova kompanija je odustala od te kupovine kada je Privredni sud osporio odluku izvršitelja i samu prodaju.

Matijević u svom vlasništvu ima pet hotela, od čega su tri u Novom Sadu: „Centar“, „Aleksandar“ i „Ribarsko ostrvo“, u Zrenjaninu je hotel „Vojvodina“, a na Trgu republike u Beogradu „Beograd – Centar 1“.

Koliki su kapaciteti hotela „Slavija“?

Kako je on ranije rekao, sva tri objekta hotela „Slavija“, stari deo, kula i Slavija luks, poseduju 300 soba, jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih.

Međutim, u dokumentu koji je ranije objavilo Ministarstvo finansija, navodi se da ovaj hotel ukupno ima 460 soba i 11 apartmana.

Takođe, u tom dokumentu se navodi da kompanija broji 210 zaposlenih.

Ukupna površina sva tri ova objekta iznosi 30.150,68 metara kvadratnih.

Istorijat hotela „Slavija“

Kompleks ovog preduzeća čine tri zgrade izgrađene u različitim vremenskim periodima.

Hotel „Slavija I“ izgrađen je 1962. godine. Zamišljen je kao hotel “B” kategorija sa dva podruma, prizemljem, međuspratom i 17 spratova.

Zatim, hotel „Slavija II“ je izgrađen 1973. godine, kao hotel „A” kategorije sa sedam spratova.

„Slavija III“ ili Slavija Luks izgrađena je 1989. godine, sa dva podruma, prizemljem i sedam spratova.

Kako je na sajtu Ministarstva privrede objašnjeno, danas su „Slavija I“ i „Slavija II“ hotel sa dve zvezdice, a „Slavija III“ hotel sa četiri zvezdice.

„Slavija I i II“ su jedan kompleks, povezan mezaninom.

Hoteli „Slavija“ ranije su poslovali kao deo nacionalnog avio-prevoznika JAT.

Međutim, upravni odbor „JAT ervejza“ je 14. juna 2005. godine doneo odluku, na osnovu koje je celokupni udeo i osnivačka prava tog Društva preneta na državu Srbiju i to bez naknade.

Kako je Beta izvestila, finansijski izveštaji pokazuju da su prošle godine hoteli ostvarili prihod od 3,9 miliona evra, oko 800.000 evra više nego godinu pre. Uz rashode od oko četiri miliona evra, 2022. su završili sa gubitkom od oko 68.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari