Nekadašnji gigant i jedina fabrika celuloze i papira u Srbiji sremskomitrovački Matroz nakon tri neuspela tendara, najverovatnije odlazi u stečaj. Čeka se konačna odluka Vlade Srbije o otvaranju stečaja, kao i odluka da li će svi radnici direktno završiti na Tržištu rada ili će im biti ponuđena neka vrsta socijalnog programa.

Nekadašnji gigant i jedina fabrika celuloze i papira u Srbiji sremskomitrovački Matroz nakon tri neuspela tendara, najverovatnije odlazi u stečaj. Čeka se konačna odluka Vlade Srbije o otvaranju stečaja, kao i odluka da li će svi radnici direktno završiti na Tržištu rada ili će im biti ponuđena neka vrsta socijalnog programa. Kako kaže predsednik Opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Srbije u Sremskoj Mitrovici Stevan Romakov, ovo je decidno rečeno nedavno na zajedničkom sastanku poslovodstva Matroza, predstavnika Ministarstva za privredu i privatizaciju, Centra za stečaje, Ekonomskog instituta, predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje i reprezentativnih sindikata nekadašnjeg giganta.
– Uprkos obećanju da će sve biti urađeno u kratkom roku, još se niko ne oglašava. Čeka se samo zvanična odluka Vlade Srbije koja je i osnivač Javnog preduzeća Matroz. U ovom trenutku izvesno j e samo da će država uplatiti depozit od tri do četiri miliona dinara za otvaranje stečaja u Matrozu. Ali, još nema odgovora na najvažnije pitanje – šta će biti sa zaposlenima? Ne znamo da li će Vlada Srbije odlučiti da im ponudi neki oblik socijalnog programa ili će svi završiti na tržištu rada – kaže Romakov i dodaje da će najverovatnije 1. 200 zaposlenih u Matrozu koji nisu prihvatili socijalni program države ostati bez posla.
I dok se čeka konačna odluka Vlade, sindikati prave procenu koliko će radnika ostati bez posla. Prema toj analizi oko pedesetak radnika nalazi se pred penzijom (nedostaje im oko dve godine do penzije) dok bi oko 160 zaposlenih moglo da računa na materijalnu nadoknadu u trajanju od dve godine. „Postavlja se pitanje šta sa ostalima. Mitrovica ima veluku stopu nezaposlenosti, Srem je na neslavnom prvom mestu u Srbiji. Sada ima od pedesetak hiljada onih koji u Sremu traže posao, a taj broj biće uvećan sa još hiljadu novih lica koja uskoro stižu s platnog spiska Matroza. Prosečna starost onih koji će ostati bez posla je oko 45 godina, a dužina radnog staža oko 22 godine“, kaže Romakov.
Pravi stručnjaci odavno su napustili fabriku, a većina preostalih radnika uveliko porodice prehranjuju radom „na crno“. Među radnicima ima onih koji kažu da je “ Matroz“ zapravo već dve decenije u stečaju i da se o tome stalno priča. A, da li će stečaj biti sudbina ovog giganta pokazaće naredni dani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari