Razvoj uspešne karijere velikim delom zavisi od edukacije. Vodeći standard svetske poslovne edukacije je MBA program, koji polaznicima donosi veću konkurentnost prilikom zapošljavanja i napredovanja u karijeri.

U skladu sa promovisanjem društveno odgovornog poslovanja i kako bi što većem broju izvrsnih kandidata bila omogućena vrhunska edukacija, Biznis & Finansije omogućuje srpskoj poslovnoj javnosti 12 stipendija za međunarodno akreditovane MBA programe na COTRUGLI poslovnoj školi. Ova međunarodna poslovna škola ima centre u Beogradu i Zagrebu, kancelarije u Ljubljani i Sofiji, a broj menadžera iz čitave regije koji su pohađali edukacijske programe ove škole premašuje 10.000.

Selekcijski proces

Proces za prijave sastoji se iz tri kruga. Prvi korak je onlajn prijava na www.cotrugli.eu/scholarships i tom prilikom se dobija aplikacijski formular na engleskom koji treba popunitit i vratiti imejlom najkasnije do 20. aprila u ponoć. Drugi deo selekcijskog procesa sastoji se od evaluacijskog intervjua sa predstavnicima škole. Najbolji kandidati će biti pozvani na stipendijsko finale 25. i 26. maja u Beogradu.

Najčešći razlozi za prijavljivanje

Budući da su kandidati već počeli da šalju ispunjene aplikacijske formulare, a održan je i deo evaluacijskih intervjua, zanimalo nas je koji su to najčešći motivacijski faktori koji navode kandidate da se prijave. Najveći motiv za prijavu je veća konkurentnost prilikom zapošljavanja ili napredovanja u karijeri: „Egzekjutiv MBA program će mi sigurno koristiti na trenutnoj radnoj poziciji – prvenstveno u boljem shvatanju strategije, finansijskih indikatora ili poslovnih procesa, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja unutar same firme. Svoj doprinos EMBA grupi prvenstveno vidim kroz trenutno iskustvo u vođenju projekata i poznavanje internih upravljačkih procesa u finansijskoj instituciji“, kaže jedan kandidat iz Beograda.

Osim toga, neki od kandidata planiraju da započnu svoj biznis, ili da unaprede već postojeći, i kao prednost MBA programa ističu jačanje preduzetničkog kapaciteta, ali i upoznavanje vrhunskih stručnjaka sa kojima će deliti znanja i iskustva. „MBA program će mi pomoći da izgradim dodatna znanja o poslovanju kako bih u budućnosti mogla da započnem svoj biznis. Stečena znanja će mi otvoriti nove vidike i omogućiti inovativnost u poslovanju. Od ovog programa očekujem da mi omogući stvaranje regionalnog networking-a i poslovnih kontakata sa kolegama i alumnijima škole. Prednost ovog programa je i njegov međunarodni karakter sa studentima iz regiona koji donose karakteristična znanja stečena u zemljama iz kojih dolaze“, odgovor je kandidatkinje koja radi kao izvršna direktorka u jednoj velikoj srpskoj kompaniji.

Među glavnim motivima za prijavu na stipendijski proces, mnogi kandidati ističu međunarodnu akreditaciju, ali i zahteve modernog poslovanja. „Sve više poslodavaca zahteva MBA diplomu od kandidata za više menadžerske pozicije. Ova stipendija mi može pomoći u razvoju karijere“, ističe jedan od kandidata koji je prošao u finale stipendijskog procesa za Egzekjutiv MBA diplomu. Jedan od najčešćih motiva stipendista jeste želja za učenjem o najnovijim poslovnim tokovima kroz studije slučajeva velikih svetskih kompanija.

Stipendijsko finale

Finalni deo takmičenja traje 10 sati, a cilj je da se odabere 12 najboljih kandidata koji će dobiti stipendiju. Reč je o šest stipendija za Egzekjutiv MBA program (jedna puna i pet polovičnih, ukupne vrednosti 63.000 evra) i šest stipendija za MBA program (jedna puna i pet polovičnih, u vrednosti od 42.000 evra). Finalisti će na taj način imati priliku da iskažu svoj liderski potencijal, kreativnost i etičnost u celodnevnom finalu pred članovima žirija. Svi prijavljeni kandidati će biti obavešteni o ulasku u stipendijsko finale do 17. maja.

Uslovi za Egzekjutiv MBA program

• završen fakultet

• aktivno znanje engleskog jezika

• najmanje pet godina relevantnog radnog iskustva

• manadžersko iskustvo

Uslovi za MBA program

• završen fakultet

• aktivno znanje engleskog jezika

• najmanje tri godine radnog iskustva

Prijava do 20. aprila 2013. na: www.cotrugli.eu/scholarships

Stipendijsko finale: 25. i 26. maja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari