Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu 1Foto FoNet: Aleksandar Barda

Na Beogradskom sajmu danas je, pod sloganom „Inspirišemo razvoj“, otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija.

Sajam je otvorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u prisustvu ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelene Begović i zamenika ministra nauke i tehnologije Кine Čen Đačanga (Chen Jiachang).

Ta manifestacija održava se u sedam hala Beogradskog sajma, na više od 15.000 kvadrata izlagačkog prostora, a okupila je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta.

Pored pojedinačnih, organizovani su grupni nastupi Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Кine, Republike Srpske (BiH).

U hali 2C, gde je pod okriljem Vlade Srbije i resornih ministarstava organizovana izložba inovacija i novih tehnologija pod nazivom „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost“.

Počasni gost Sajma nauke je Кina sa 22 institucije i kompanije koje predstavljaju nove tehnologije i inovacije iz kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije.

Sajam tehnike biće otvoren do petka, 24. maja 2024. godine, a radno vreme je svakog dana od 10 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari