Mehanizacija za intervencije 1

Šabačko JKP „Vodovod“ nedavno je nabavilo kanalizacionu cisternu od 12.000 litara, kojom je moguće čišćenje svih vrsta kolektora. NJena vrednost je 178.000 evra, čime su rešeni urgentni problemi održavanja kanalizacione mreže u gradu.

Direktorica ovog preduzeća Danijela Jevtić Lovrin ističe da je uz pomoć donacija nemačke KFW banke nabavljena sva potrebna oprema. Tu je deset novih terenskih vozila koja omogućavaju da interventne ekipe što brže stignu na teren, nabavljena su dva bagera, jedan velikog kapaciteta, i dva kamiona. Takođe iz ovih sredstava rekonstruisan je vodotoranj na Letnjikovcu, na kojem nije bilo intervencija još od izgradnje, a rekontruisana je i crpna stanica „Metaplastika“, čime su obezbeđena naselja Čavić i Jevremovac od izlivanja kanalizacije.

Vrednost donacije je oko milion evra, što znači da preduzeće nije bilo opterećeno izdvajanjem sopstvenih sredstava za nabavku opreme i rekonstrukciju objekata. Po opremljenosti JKP „Vodovod“ sada spada u sam vrh u ovom delu Srbije i regiona.

Najvažniji zadatak, snabdevanje pijaćom vodom, obavlja se bez ikakvih problema čak i u vreme tropskih vrućina, a kapaciteti izvorišta dvostruko su veći od potreba. Svakog sekunda u mrežu se distribuira više od 300 litara kvalitetne pijaće vode koja potiče iz tzv. cerske žice, podzemnog toka Drine.

Izuzetnu vrednost ima postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je finansirala Evropska unija, čime je Šabac svrstan na ekološku mapu Evrope. Cilj je da se postepeno zameni stara kanalizaciona mreža i da se eliminišu septičke jame u gradskim i prigradskim naseljima.

Priključci na više rata

Na vodovodnu mrežu može se priključiti još osam hiljada korisnika, kao i četiri hiljade domaćinstava na kanalizacionu mrežu. Međutim, iako postoji mogućnost da se ovi priključci plate u više rata, nema većeg interesovanja za intenzivnije širenje mreže. Ukoliko bi se ovi kapaciteti popunili, vodovodna mreža širila bi se i na seoska područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari