Meloni jača ekonomske veze Italije i Kine 1foto EPA-EFE/Rafal Guz POLAND OUT

Italijanska premijerka Đorđa Meloni nalazi se u petodnevnoj poseti Kini sa ciljem oživljavanja ekonomske saradnje ove dve zemlje.

Meloni je sa premijerom Kine Li Čangom potpisala trogodišnji plan o oživljavanju ekonomske saradnje sa kinom.

Tokom posete Melonijeva bi trebala da ima sastanak i sa predsednikom Si Đinpingom, prenosi Biznis.rs.

Kako je izjavila tokom potpisivanja, akcioni plan će biti usmeren na ostvarivanje novih oblika saradnje dve zemlje. Meloni kaže da ovom posetom izražava „volju da se započne nova faza“ i ponovo pokrene saradnja Pekinga i Rima, piše Seebiz.

Meloni, koja je učestvovala i na italijansko-kineskom poslovnom forumu u Pekingu, istakla je da njena vlada pokušava da uspostavi pravednije trgovinske odnose sa Kinom. Ona se založila za veću ravnotežu u trgovini između dve zemlje, prenosi italijanska novinska agencija Ansa, koja navodi i podatak da je trgovinski deficit Italije sa Kinom prošle godine porastao na više od 40 milijardi evra.

Kineski lider Si Đinping rekao je na otvaranju foruma da Kina i Italija moraju da povećaju trgovinsku i investicionu saradnju.
Tokom posete Meloni, očekuje se potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma iz oblasti trgovine i industrije. Kina je najveći trgovinski partner Italije van EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari