Menadžment Fijata odlučio je da potpiše ugovor o strateškom partnerstvu sa Zastavom, a ta odluka biće verifikovana na sednici Upravnog odbora italijanske kompanije, koja će, kako je najavljeno, biti održana 29. juna. Prema nezvaničnim informacijama Fijat će tokom naredne godine u Zastavi početi proizvodnju automobila A klase, čiji je radni naziv „F 500“.

Menadžment Fijata odlučio je da potpiše ugovor o strateškom partnerstvu sa Zastavom, a ta odluka biće verifikovana na sednici Upravnog odbora italijanske kompanije, koja će, kako je najavljeno, biti održana 29. juna. Prema nezvaničnim informacijama Fijat će tokom naredne godine u Zastavi početi proizvodnju automobila A klase, čiji je radni naziv „F 500“. Već 2010. italijanska kompanija će u Zastavi započeti proizvodnju još jednog novog modela, reč je o automobilu B klase, a većinu automobila proizvedenih u Kragujevcu Fijat će izvoziti na tržišta Evropske unije. U Zastavu je juče stigla nova delegacija stručnjaka Fijata, a sudeći prema najavama menadžera Fijata već u septembru ove godine mogla bi da startuje proizvodnja Fijatovih modela, i to intenziviranjem produkcije modela „punto“, koji se u Zastavi, podsetimo, sklapa gotovo već godinu dana. U okviru tog posla u Zastavi bi mogla da počne i proizvodnja modela „grande punto“.
Pored Fijatovih stručnjaka u posetu Zastavi doputovali su i predstavnici multinacionalne kompanije Kontrol Džonson, jednog od najvećih proizvođača delova i pozicija za enterijer automobila. Kompanija Kontrol Džonson koja sarađuje sa najvećim svetskim proizvođačima automobila zainteresovana je da se uključi u poslovni aranžman Fijata i Zastave, odnosno da postane jedan od ključnih dobavljača buduće Fijatove firme u Zastavi. Kontrol Džonson indirektno je, inače, već prisutan u Zastavi, i to posredstvom slovenačke firme Fori iz Slovengradeca, koja je od pre dve godine većinski vlasnik Zastava Tapacirnice, i koja posluje u sastavu te multinacionalne kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari