Sva poljoprivredna gazdinstva stavljena u pasivan status zbog neizmirenih kredita koje su koristili po uredbama o subvencijama i podsticajima, biće vraćena u aktivan status do 1. decembra 2012. godine, kako bi mogli da koriste subvencije, odlučilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Međutim, ukoliko nakon 1. decembra gazdinstva ne otplate dospele kredite ili ako im reprogram ne bude odobren, biće vraćena u pasivan status. Stručna javnost pozitivno reaguje na potez Ministarstva uz ocenu da će to biti korisno za poljoprivrednike. Agroekonomista Miladin Ševarlić ističe da je mera koja je doneta dobra, ali da je poljoprivrednicima dat suviše kratak vremenski rok kako bi mogli da izmire svoje obaveze i konkurišu za subvencije.

– Do 1. decembra je ostalo svega petnaestak dana, pa se postavlja pitanje da li je moguće da se otplate dospeli krediti. S obzirom na dati rok, kredite će moći da otplate samo oni poljoprivrednici koji imaju zalihe u skladištima. Oni će moći da ih prodaju i izmire svoje obaveze – naglašava Ševarlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari