Mere za ublažavanje posledica suše 1

– Državni sekretar Velimir Stanojević najavio je danas da će radna grupa Ministarstva poljoprivrede do kraja naredne sedmice pripremiti predlog mera za ublažavanje posledica suše. Ova godina je, prema njegovim rečima, pokazala da je potrebno više ulagati u sisteme za navodnjavanje, te će se ubuduće predviđati mnogo više novca za te namene.

– U narednoj godini jedna od strateških mera biće nabavka novih sistema za navodnjavanje, a već radimo rekonstrukciju 15 sistema za navodnjavanje u celoj Srbiji – rekao je Stanojević na otvaranju 14. šumadijskog Sajma poljoprivrede.

On je ocenio da je 2016. bila teška godina za poljoprivrednike pre svega zbog klimatskih uslova, odnosno ekstremno niskih temperatura, prolećnih mrazeva i suše. Uputio je apel poljoprivrednim proizvođačima da koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede za osiguranje zasada i životinja. Stanojević je podsetio da je u 2017. godini predviđeno oko 23 milijarde dinara za razne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i ocenio da to nije dovoljno.

– Konkursi su u toku i uvereni smo da ćemo sva sredstva utrošiti ali je činjenica da su potrebna i veća sredstva. Dobro je što mnoge lokalne samouprave u skladu sa svojim mogućnostima izdvajaju podsticajna sredstva za poljoprivrednike. Rezultati svih tih mera će se videti u narednim godinama – rekao je Stanojević, napominjući da su ove godine uvedene i nove podsticajne mere – nabavka 1.300 traktora za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo, uz učešće države od 50 odsto.

Stanojević je dodao da poljoprivreda u stvaranju BDP-a zemlje učestvuje sa 10 odsto, a zajedno sa prehrambenom industrijom, oko 20 odsto. Agro bizniz u ukupnom izvozu zemlje učestvuje sa više od 20 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari