Najveći slovenački i regionalni maloprodajni lanac Merkator obavestio je u prošli petak Slovenačku berzu da je tog istog dana iz Zagreba primio dopis maloprodajne grupe Agrokor kojim se pozitivno odgovara na martovsku ponudu slovenačke firme da se započnu pregovori o povezivanju.

U zagrebačkom dopisu koji je takođe, kako berzanski zakoni nalažu, stavljen na uvid potencijalnim investitorima u akcije Merkatora, a koje je potpisao vlasnik Agrokora Ivica Todorić, navodi se: „Dana 2.3. 2011. godine u pismu koje ste nam poslali iskazali ste interes da bi se grupa Merkator u okviru određenih strateških smernica povezala sa delom grupe Agrokor, koja obavlja delatnost maloprodaje“. Pošto se u dopisu podseća na neuspeli pokušaj Agrokora da ponudom o preuzimanju dođe do manjinskog paketa od nešto više od 23 odsto akcija Merkatora iz vlasništva Pivovare Laško, zaključuje se da „Ovim putem vas želimo obavestiti da smo spremni započeti razgovore na temelju vašeg prijedloga“.

Istog dana kada je iz Zagreba upućen dopis u Ljubljanu, a iz Merkatora prosleđen na Ljubljansku berzu, akcija slovenačko maloprodajnog lanca poskupela je za 1,05 odsto i sa oko 178 evra gotovo dostigla svoju najvišu vrednost zabeleženu tokom poslednje 52 berzanske nedelje – 180 evra. Tržišna vrednost Merkatora toga dana je iznosila 670 miliona evra. Agrokorov maloprodajni lanac Konzum na Zagrebačkoj berzi je gotovo briljirao, tako je njegova akcija u petak poskupela za celih 11,12 odsto. Treba naravno sačekati ponedeljak, ali ovi podaci ne protivreče uverenjima da će se tek započeti pregovori povezivanjem i završiti.

Treba podsetiti da je pokušaj Agrokora da stekne manjinsko, ali ipak značajno učešće u Merkatoru naišao na vrlo otvoreno protivljenje slovenačke politike, navodno zabrinute za sudbinu slovenačkih proizvođača i dobavljača Merkatora za slučaj da u njemu dominaciju stekne jedna hrvatska kompanija. Protiv ovakve mogućnosti otvoreno su se izjašnjavali i ministri u vladi slovenačkog premijera Boruta Pahora, sve do ministarske za unutrašnje poslove. Mada su i slovenački ekonomisti ocenjivali da je Agrokorova ponuda bila više nego primamljiva naročito za Pivovaru Laško u teškoćama, a čiji je portfelj u Merkatoru Agrokor hteo da preuzme. Zbog ove ponude, rejting agencije su stavile rejting hrvatske kompanije na režim posmatranja, i sa velikom skepsom su ocenile prošlonedeljne informacije slovenačkih medija da će Agrokor ponovo pokušati da preuzme, ovoga puta većinski paket u slovenačkoj firmi, ali iz vlasničkog portfelja poslovnih banaka, koje su, po informacijama slovenačkih medija, taj paket odlučile da ponude na prodaju. Rejting agencije su smatrale da bi servisiranje znatnih postojećih dugova Agrokora ugrozilo njegovo novo zaduživanje za ulazak u Merkator.

I Merkator i Agrokor imaju maloprodajnu mrežu u Srbiji. Merkator je prošle nedelje objavio da pregovara o preuzimanju dva maloprodajna trgovinska lanca na srbijanskom tržištu, ali nije saopštio koja. Nema nikakve sumnje da je na odluku dve firme da uđu u proces povezivanja uticala prodaja maloprodajnog lanca Delta maksi velikoj belgijskoj trgovinskoj kompaniji Delez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari