Mesarović i Sijarto: Naftovod između Srbije i Mađarske bi trebalo da bude izgrađen do 2027. 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO PRIVREDE SRBIJE/GORAN ZLATKOVIĆ)

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto najavili su danas da će do kraja godine biti završena studija izvodljivosti za novi naftovod između dve zemlje, koji bi trebalo da bude izgrađen do 2027. godine.

Mesarović je posle sastanka u Budimpešti rekla novinarima da je razgovarano o energetskoj stabilnosti, koja je „jedan od stubova na kojima gradimo stratešku saradnju“.

Najavila je da se priprema i izgradnja novog dalekovoda između Srbije i Mađarske, koji bi trebalo da bude završen 2028. godine, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministarka je ocenila da su odnosi dve zemlje na istorijskom nivou i izrazila je zahvalnost Mađarskoj, koja podržava punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Mesarović je ukazala da Mađarska može da računa na pomoć Srbije u borbi protiv najavljenih mogućih poplava, ukoliko to bude bilo potrebno.

Podsetila je da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske u 2023. godini iznosila 3,1 milijardu evra, a da je od početka ove godine dostigla 1,8 milijardi evra.

„Najavljeno je održavanje zajedničkog privrednog foruma početkom oktobra, na kojem će fokus biti da se povežu mađarski i srpski privrednici kako bi pronašli način i interes za saradnju“, rekla je ministarka.

Mesarović je najavila da će se u narednom periodu raditi na tome da se smanji vreme zadržavanja na graničnom prelazu između Srbije i Mađarske za logističke i špediterske kompanije.

Sijarto je ocenio da je neophodna još intenzivnija saradnja između ekonomija Srbije i Mađarske.

„Zahvaljujući dosadašnjoj saradnji uspeli da obezbedimo sigurnost u snabdevanju energentima“, dodao je Sijarto, piše na sajtu Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari