Meso i voće iz Srbije imaju najveće šanse da se nađu na rafovima u Kini 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine primenjuje se nešto više od dva meseca, a interesovanje raste na oba tržišta. Najveće šanse da se nađu na rafovima prodavnica u Kini imaju meso i voće iz Srbije. Uslov su fitosanitarne dozvole kakve ta država priznaje i direktan transport.

Više od pet miliona stanovnika kineskog grada Sjamena sada može da kupi i proba sok od šumskog voća poreklom iz Srbije. Ovaj tetrapak prešao je put od Aleksandrovca do Sjamena veći od 8.600 kilometara. Taj put umnogome je olakšan od stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini.

Najpre bi tim putem moglo da krene oko pet hiljada proizvoda za koje su već ukinute carine – jabuke, borovnice, junetina, džemovi. A interesovanje postoji.

„Najinteresantnije je pre svega voće, onda meso, žitarice, ali ono što me je iznenadilo je interesovanje za IKT usluge, uopšte nisam sagledavao koliko je naša industrija prepoznata na ovom tržištu. Imamo rast izvoza naših proizvoda, pre svega voća koje ima veću šansu, jabuka je ovde 50 odsto skuplja nego u Beogradu“, kaže ministar Tomislav Momirović, prenosi RTS.

Put Kine proizvodi iz Srbije najčešće idu brodom, i to iz luka u Rijeci i Kopru. Uslov da se prodaju bez carina je da roba ide direktno u državu koja joj je krajnja destinacija.

„S obzirom da su takve vrste transporta retke, osim avionskog, često dolazi do promene prevoznog sredsva, pa se pojavljuje potreba da se ima potvrda o direktnom tranzitu. Suštinski se ne menja mnogo. Sam proces transporta ostaje isti, osim tog jednog dokumenta koji ne usporava i ubrzava transport“, kaže direktor carinskog sektora „Milšped grupe“ Branko Todorović.

A u Kini je sve više privrednika zainteresovano za saradnju sa srpskim i to kompanije iz automobilske i hemijske industrije, zelene tehnologije.

„Iz tog razloga se Privredna komora odlučila da napravi jednu aplikaciju koja će pomoći i sa naše i sa kineske strane u pretraživanju koje su mogućnosti i šanse vezano za ugovor o slobodnoj trgovini jer smo imali mnogo zahteva i upita i pre stupanja na snagu a osobito od stupanja na snagu“, kaže Jelena Grubor Stefanović iz predstavništva PKS u Šangaju.

U prvih sedam meseci ove godine, prema podacima ministarstva trgovine, izvoz u Kinu porastao je za 50 odsto u odnosu na lane. Najviše izvozimo bakar i poljoprivredne proizvode, a uvozimo sirovine i repromaterijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari