Al Dahra će uložiti otprilike 300 miliona evra u posao u Srbiji, a konkretan ugovor kojim bi se ozvaničilo formiranje novog preduzeća u kom bi 80 odsto vlasništva imala kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a 20 odsto država Srbija, trebalo bi da bude potpisan u martu.

To je rezultat jučerašnjeg sastanka ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, poljoprivrede Gorana Kneževića i ekipe stručnjaka Al Dahre, koju je predvodio zamenik predsednika šeik Khadim Abdul Aldarei. Bio je to susret nalik onom pre tri nedelje u Abu Dabiju, kada je potpisan predugovor o prodaji posrnulih srpskih poljoprivrednih kombinata, s tim što su potencijalni investitori ovoga puta na sastanak došli s rezultatima sa terena.

– Vi imate zemlju, vodu i ljude, mi imamo novac, a tržište postoji. Naši ljudi su ovde već 24 dana i ostajemo još nekoliko. Razgovarali smo sa proizvođačima, direktorima, liderima u raznim oblastima i očekivanja su velika – rekao je šeik Aldarei, poručivši, pre svega, svim nevernim Tomama da „budu strpljivi“ i da će za godinu dana videti rezultate. Korist za Srbiju biće, kako je napomenuo, mnogo veća od onih 20 odsto koliko će država imati udela u budućoj zajedničkoj firmi.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je nakon sastanka da je cilj da ugovor bude potpisan u martu. „U februaru bi trebalo da Srbija i UAE potpišu međudržavni ugovor o saradnji i to bi bio osnov za ugovor sa Al Dahrom“, rekao je Dinkić i podsetio javnost da je ovaj projekat „najveća investicija u domaću poljoprivredu u poslednjih nekoliko decenija“.

Al Dahra je, kako je naglasio, kompanija koja posluje na nekoliko kontinenata, a prošle godine izvezla je robe u vrednosti od 800 miliona dolara.

– Razgovarali smo o investicijama i oni su zainteresovani da ulože novac u izgradnju pet fabrika stočne hrane, luku u Pančevu, Jugoslovensko rečno brodarstvo – istakao je Dinkić. Jedna od tih pet fabrika stočne hrane biće u Bačkoj Palanci, a gde će biti ostale četiri znaće se, kako je rekao ministar finansija, za mesec dana. Dinkić je najavio skori sastanak i na temu pančevačke luke. „Uskoro ćemo imati sastanak o tome da se 40 odsto državnog zemljišta stavi na raspolaganje za izradu jedne moderne luke u Pančevu, razgovaraćemo kako da unapredimo JRB, a Al Dahra ima ideju da uloži 40 miliona evra za nove brodove i tako uposli srpska brodogradilišta. U utorak imamo sastanak sa predstavnicima razvojnog fonda Abu Dabija, a njihova Rojal grupa uskoro će otvoriti banku u Srbiji. Biće to prva banka iz UAE u ovom regionu“, nabraja dalje planove Dinkić. Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je poljoprivreda dosad služila „da krpi socijalne rupe“, da će ovaj projekat obezbediti znanje, tehnologiju i novac i da ćemo prve efekte videti već ove godine.

Predugovor, potpisan 13. januara, predviđa da vodeća agroindustrijska kompanija Al Dahra investira približno 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari