Mićović: Cene goriva stabilizovane, o onim cenama koje su bile ranije više nema govora 1Foto: Shutterstock/Studio Nut

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je danas da će cene nafte „najverovatnije stati na sadašnjem nivou i vratiti se“, a da nafte ima dovoljno.

Po njegovom mišljenju, pitanje je samo da li će izvori biti dostupni u svakom trenutku, kao i da je američko tržište glavni pokretač skoka cena.

„To će već današnji dan brzo pokazati. Mnogi indikatori su ukazivali da će biti problema sa snabdevanjem naftom, pre svega na američkom tržištu, međutim ispostavilo se da to baš nije tako i sad se zaustavljamo na ovom nivou“, rekao je Mićović za Radio-televiziju Srbije.

Mićović je kazao da od 2022. od početka ukrajinske krize do danas kretanje kotacije benzina i dizela direktno utiču na cenu goriva na benzinskim stanicama u Srbiji.

„Nisu jedini ovi parametri, ali oni najdominantnije utiču. Polako se tržište stabilizuje. Tako da možemo reći da smo tu negde na stabilnom nivou kotacije, koje će se uvek kretati gore i dole“, rekao je on.

Dodao je da se može videti kako se benzin i dizel prestižu, kao i da je uobičajeno da su dizelske kotacije niže, benzinske više, ali da se u ovim kriznim vremenima dešavalo da i benzin promeni svoje odnose sa dizelom.

Mićović je podsetio da je u Srbiji u prethodnom periodu najskuplje gorivo bilo 222 dinara, a najniže 180 i dodao da je država sada u „nekom stabilnom deltu“.

„Promene nisu velike, dva dinara gore ili dole, ali ono što je zanimljivo, svi smo se podigli zapravo na viši nivo cena. Više o onim cenama koje su bile ranije nema govora, jer prosto svi parametri koji ulaze u cenu, svi troškovi stavljanja goriva na tržište su povećani“, kazao je on.

Mićović je, kada je reč o cenama nafte u regionu, rekao da Grčka i Albanija imaju svoju politiku velikih akciza na benzin i doprinosa i da zato imaju najviše cene, a Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska imaju male akcize pa su na dnu te liste, dok se Srbija nalazi na sredini.

Mićović je rekao da se planiranje putovanja vozača električnih automobila svodi na to „gde je sledeći punjač“, da im nedostaju informacije o snazi punjača, ceni struje, kao i da im fali „ozbiljna infrastruktura za prijatno putovanje“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari