Šta austrijski profesor misli o rudniku litijuma u Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Bio sam zbunjen tekstom,ali…Poslednja recenica sve objasnjava: „tu nastupa nas Univerzitet“ . Sad mi je jasno misljenje kolege,samo profit.

  2. „To je relativno nova tehnologija, iako nije prvi put da se koristi u svetu. Sada Rio Tinto želi da je primeni i tu nastupa naš Univerzitet, usmeren na sirovine, koji svojim istraživanjima treba da napravi sledeći korak, zaključio je Tost“. Ne znam zašto se svi koji su za rudnik prave da nisu čuli za konflikt interesa. Ne možete raditi uslužno za nekoga i istovremeno davati izjave u javnosti kojima branite projekat jer je sasvim očekivano da branite ono za šta ste plaćeni. Pošten čovek nikad ne bi pristao da istovremeno radi za kompaniju i da se predstavlja kao nezavisni, objektivni ekspert koji ima svoje nezavisno mišljenje na neku temi.

  3. Ima jedan takav rudnik u Nedođiji.
    Gospon Tost, igrajte se u vašoj avliji i povedite ove naše izdajnike sa vama.

  4. Relativno nova tehnologija?
    Vama izgleda ne treba litijum, treba vam neko da se vežbate na njemu.
    Nećemo biti kolonija, ima Boga

  5. G. Tost iz daleke Montane zagovara isključivo tehničkotehnološki pristup u odlučivanju o izgradnji rudnika litijuma u Jadru. On ne uzima u obzir nijedan drugi parametar ni ekološki, ni ekonomski, ni geografski, ni društveni pa ni politički, naprotiv isključuje ih u procesu odlučivanja (ne treba gledati društvene mreže preporuka je profesora). Kao da je Jadar neki entitet za sebe u nekoj nedodjiji. Dakle, rado bi isključio društveni dijalog o ovoj temi, mišljenje najšire naučne i društvene zajednice i sve što ide uz to. Da se stvar ne bi svela na društvene mreže, naučna zajednica Srbije mora imati reč, a u političkom smislu najodgovornije su Skupština i vlada Srbije, koje moraju organizovati najširi društveni dijalog. Da li one to mogu, ili nema političke volje -pitanje je za sebe.

  6. Podzemne vode su sistem spijenih sudova.
    Mačvanska voda je povezana sa Drinom i Savom .
    SVAKO kopanje je štetno.
    I kopanje korta Drine ima OGROMNE posledice.
    O rudniku nema ni govora.

  7. E pa super,hvala na objašnjenju… Sad lepo kramp pa kopajte kod vas,kad je već sve tako sigurno…

  8. Ovog lika je platio Rio Tinto da priča ono što njima odgovara. Ovakva „stručna“ mišljenja nisu retkost kad treba ubediti narod da će „preživeti streljanje“. Pa profesore zašto ne potražite litijum kod vas u Austriji, pa ga onda iskopavajte do mile volje. Nemoje nas da zaluđujete glupostima za koje ste plaćeni da ih plasirate ovom sluđenom, ali i priglupom narodu.

  9. Ovaj strucnjak je iz SNS ili cepuljica.Pa nerazume covek ni kako se nalivaju bunari ni da promil kiseline koji ostane u jalovini predstavlja tonu kiseline dnevno ako se koristi hiljadu tona dnevno,ne kaze koliki bi bili slojevi za skladista i konacno nijedan strucnjak ne kaze KOJI Qc NAMA,SRBIMA TO TREBA ZA TRI POSTO

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.