Mihailo Jovanović: U IKT sektoru 95.500 zaposlenih 1Foto: Vlada Srbije/Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Arhiva)

U sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija je 95.500 zaposlenih, dok ih je 2016. godine bilo 55.000, rekao je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović prilikom posete sajmu zapošljavanja „Job Fair 2022“ na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

„IKT sektor je generator novih pozicija na tržištu rada, praktično svaka druga oglašena pozicija prošle godine bila je iz IKT tehnologija. Kroz reformu obrazovnog programa, na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić, deca u Srbiji od prvog razreda osnovne škole imaju predmet Digitalni svet, a već od petog razreda uče osnove programiranja“, rekao je Jovanović, saopštio je njegov kabinet.

Prema njegovim rečima IKT sektor predstavlja budućnost modernog sektora rada, čemu u prilog govori i činjenica da se kvota za upis na tehničke fakultete povećala za 20 odsto.

„Studenti će kroz pronalazak odgovarajuće prakse na sajmu zapošljavanja izgraditi put ka budućem zaposlenju. Jedna od takvih praksi je i ona u Kancelariji za IT i eUpravu koja je osnovala i Nacionalni kontakt centar za IT kompetencije, Stručnim usavršavanjem kroz program Nacionalnog centra za IT kompetencije, studenti će sticati znanje na mestu gde spajanje tehnologije, kreativnosti i izvrsnosti gradi budućnost celokupne moderne eUprave i društva u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Ministar je pozvao zainteresovane studente da apliciraju na željene stručne prakse i podsetio da Vlada Srbije i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija podržavaju inicijativu Sajma.

Nacionalni centar za IT kompetencije Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu omogućava studentima da kroz rad na najvećim državnim IT projektima steknu iskustvo, unaprede znanja i veštine, uz primenu kroz angažovanje pri njihovoj realizaciji, navelo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Praksa je namenjena studentima treće ili četvrte godine, kao i master studentima nekog od tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu ili Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari