Najveći doprinos povećanju bruto domaćeg proizvoda Srbije u trećem kvartalu, od 2,2 odsto, dalo je građevinarstvo, koje je zabeležilo rast od 18,3 odsto, dok je broj izdatih građevinskih dozvola porastao za 27 odsto – rekla je juče ministarka građevine Zorana Mihajlović otvarajući konferenciju „Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija“.

Vrednost izvedenih radova, kako je rekla Mihajlovićeva, veća je za petinu u odnosu na isti period prošle godine, a uprkos ovim rezultatima i tome što će od 1. januara biti omogućeno i elektronsko izdavanje dozvola, tvrdi kako nije u potpunosti zadovoljna.

– Za sada ne mogu reći da sam potpuno zadovoljna, a biću zadovoljna kada jednim klikom budemo dobijali građevinske dozvole i kada građevinarstvo bude još više uticalo na rast bruto domaćeg proizvoda Srbije – rekla je Mihajlovićeva.

Direktor Direkcije za građevinsko zemljište Beograda Branislav Popović istakao je na konferenciji, koju je osim Ministarstva organizovala Američka privredna komora, u saradnji sa NALED-om i USAID, kako je u glavnom gradu pokrenuto puno velikih građevinskih projekata, što ostavlja mogućnost za ulaganje u infrastrukturu grada.

Uprkos tome što je Zakonom o planiranju i izgradnji mnogo toga unapređeno, direktor Urbanističkog zavoda Beograda Nebojša Stefanović naglasio je juče kako ovim tekstom zakona nije prepoznata specifičnost velikih gradova i da su rokovi postavljeni njime „mogli da budu razložnije definisani“.

– Problem je i sprovođenje procedure i moramo naći način da to ide brže. Veliki pomak je načinjen u određivanju dva roka, onog za stručnu kontrolu, kao i roka za javni uvid – napomenuo je Stefanović.



NALED: Lako kao Fejsbuk

– Zahtev za dobijanje elektronske građevinske dozvole od 1. januara 2016. moći će da podnese svako ko ima računar sa najmanje Windows XP operativnim sistemom i brzinom interneta od pola megabita u sekundi, što pokazuje da uslovi da novi sistem funkcioniše nisu previše zahtevni – rekla je direktorka Tima za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

Sistemu za elektronske dozvole pristupaće se preko sajta Agencije za privredne registre. Korisnici koji su videli prvu verziju softvera ocenjuju ga jednostavnim kao Fejsbuk za građevinske dozvole jer u svakom koraku tokom procedure imate jasna uputstva šta je potrebno uneti od podataka i koje dokumente postaviti. Više informacija može se naći na sajtu www.gradjevinskedozvole.rs.


„Zakon ne stavlja Nikolića u povlašćen položaj“

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je juče da Zakon o ozakonjenju objekata „nema ime i prezime“ i da ne stavlja u povlašćen položaj predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegove sinove. „Ovaj zakon nije pravljen po imenu i prezimenu i nema povlašćenih u ovom zakonu“, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara da li je predsednik Nikolić u povlašćenom položaju po tom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari