Jedan od najvećih izazova na kojem bi trebalo da se radi naredne godine, kada je reč o javnim nabavkama, jeste pitanje odnosa ponude sa najnižom cenom i kvaliteta usluge – poručila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ona je, otvarajući skup „Nove tendencije u javnim nabavkama u Srbiji“, ukazala da se u velikom broju slučajeva ispostavilo da je to što je zakonska obaveza da se izabere ponuda sa najnižom cenom, zapravo problem, jer kvalitet ponude ne bude na očekivanom nivou. Na skupu je ocenjeno da je novi Zakon o javnim nabavkama povećao efikasnost, ekonomičnost i transparentnost postupka javne nabavke, međutim narednih godina taj sistem moraće još više da se unapredi kako bi se rešili postojeći problemi. Mihajlovićeva je kao primer navela izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, čiji je izvođač izabran putem javne nabavke za cenu od 40 miliona evra, a dobijen je izvođač koji je, kako je rekla, kasnio, dok se cena kroz anekse ugovora povećala na 60 miliona evra.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi saglasio se sa ministarkom Mihajlović da najniža cena ne donosi uvek kvalitet. On je zaključio da nije potrebno uvek kupiti najskuplje, ali da cena ne sme da bude presudna.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je da najveći broj ponuđača u javnim nabavkama u Srbiji radi u otežanim uslovima i ima problem s likvidnošću. „Neophodno je da se udružuju, da se razmotre uslovi i kriterijumi za njihovo učešće na tenderima, ali i da se otvori dijalog između naručilaca i ponuđača da bi se videlo gde su problemi i šta je moguće učiniti u okviru zakona da bi se privukao veći broj ponuđača“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari