Mihajlović i Кormijer: Srbija i Svetska banka partneri u tranziciji od uglja ka zelenoj energiji 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske banke za infrastrukturu za Evropu i centralnu Aziju, Čarlsom Кormijerom, o reformama u energetskom sektoru, energetskoj tranziciji i novim projektima sa Svetskom bankom.

„Srbija je ove godine krenula u energetsku tranziciju, u kojoj će tri glavna izazova biti povećanje energetske efikasnosti, korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije i postepeno smanjivanje učešća energije proizvedene iz uglja. Doneli smo novi zakonodavni okvir, izrađujemo podzakonske akte i otpočeli smo pripremu integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana i nove strategije razvoja energetike, kojima ćemo odrediti scenarije za dalji razvoj energetskog sektora“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je razgovarano i o mogućoj podršci Svetske banke za finansiranje podsticaja za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru u okviru novog projekta vrednog 50 miliona dolara.

Кormijer je istakao da je Svetska banka spremna da pruži podršku aktivnostima Ministarstva, naročito u procesu dekarbonizacije, i naglasio važnost opredeljenja za uključivanje građana u proces energetske tranzicije i saradnju sa civilnim društvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari