Mihajlović: Investicije u infrastrukturu 14,7 milijardi evra 1Foto: msi.gov.rs

Ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je danas u Pekingu da je Kina tradicionalno bila i da će dugoročno biti snažan partner Srbije, saopštilo je danas ovo Ministarstvo.

Obraćajući se učesnicima međunarodnog foruma „Pojas i put, međunardona saradnja“ koji je organizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Рinpinga ona je istakla da Srbija sa kineskim partnerima realizuje neke od najvažnijih projekata u saobraćajnoj infrastrukturi. Vrednost svih projekata koje su radili i koje će raditi Srbija i Kina je, kako je rekla, 5,6 milijardi evra.

„Ukupna vrednost svih infrastrukturnih projekata u Srbiji, koji se realizuju ili su u planu za naredni period, iznose 14,7 milijardi evra. Za Srbiju je pitanje transporta pitanje regionalne, kontinentalne i interkontinentalne saradnje. Naš cilj je da modernizujemo, rekonstruišemo, i gde je potrebno, gradimo nove deonice i objekte na glavnim Evropskim transportnim koridorima“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Srbija već implementirala „konektiviti agendu“ na koju se oslanja velika kineska inicijativa „Jedan pojas – jedan put“ i objasnila da taj pristup ne uključuje samo povezivanje infrastrukture, već i reformske mere u cilju postizanja interoperabilnosti transportnih sistema.

Dodala je i da problemi postoje sa graničnim procedurama i da na rešenju tih problema treba raditi.

„Ukupno vreme potrebno za železnički transport od Soluna do Budimpešte, na 180 km dužem Koridoru 4 iznosi 26,5 sati, dok je na Koridoru 10 za istu rutu potrebno 49 sati. To je zato što se čak 25 sati troši samo na carinske procedure na Koridoru 10“, rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima, Srbija je inicijator pristupa sa jednom carinskom ispostavom za sve graniиne prelaze sa susedima:

„U različitim smo fazama implementacije tog pristupa. Sa Crnom Gorom i Makedonijom napredujemo više nego sa ostalim susedima, ali nadamo se da će i ostali da se angažuju..

Govoreći o prijateljstvu Srbije s Kinom, ona je rekla da dve zemlje imaju Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i da je Srbija je među prvim zemljama u okviru zajedničkog ekonomskog pojasa na Putu svile, potpisala s Kinom Memorandum o razumevanju.

Nabrajajući zajedničke projekte Srbije i Kine navela je most Zemun-Borča koji je završen 2015, kao i projekte na kojima zajednički radimo – deonice na Koridoru 10, obilaznica oko Beograda, pruga Beograd – Budimpešta.

Tokom foruma će biti potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji auto-puta od Preljine do granice sa Crnom Gorom i Fruškogorskog koridora, odnosno brze deonice Novi Sad – Ruma, najavljeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sporazum o auto putu do Požege

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu dva Memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom CRBS za projekte ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra, saopštilo je ovo Ministarstvo. Prvi je sporazum o izgradnji auto puta do granice sa Crnom Gorom na Koridoru 11, za deonice od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine od 140 kilometara. Prve procene govore da bi izgradnja ovih deonica koštala oko 2,1 milijadu evra.

Drugi je sporazum o gradnji jedne od najvažnijh saobraćajnica u Vojvodini, “ Fruškogorskog koridora“, odnosno brze deonice od Novog Sada do Rume čiji je deo i tunel kroz Frušku goru. Dužina ove deonice je 123 kilometara, a procenjena vrednost oko 400 miliona evra.

„Gradnja deonice auto-puta od Preljine do Požege mogla bi da krene sledeće godine i to je jako značajna vest. Posle potpisanog memoranduma očekuje nas prikupljanje potrebne dokumentacije i to bismo mogli da završimo do kraja godine“, istakla je Mihajlović.

I mininistri prosvete i privrede, Mladen Šarčević i Goran Knežević potpisali su sporazume u oblasti obrazovanja i projekat o gradnji industrujskog parka u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari