Mihajlović: Izvodi se 30 projekata 1Foto: MGSI

Više od 30 infrastrukturnih projekata u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja izvodi se po planovima i ni na jednom nije bilo prekida radova, bez obzira na kraj građevinske sezone, zaključeno je na sastanku resornog ministra Zorane Mihajlović sa direktorima javnih preduzeća iz te oblasti.

Iz kabineta Mihajlović saopšteno je da se ona susrela sa direktorima železničkih kompanija, Puteva Srbije, Koridora Srbije i projektantskih kuća Saobraćajni institut CIP i Institut za puteve.

Na sastanku je rečeno da će novi „Žeželjev most“ u Novom Sadu biti otvoren za železnički saobraćaj početkom aprila, dok će BG voz od polovine aprila ići rekonstruisanom prugom od Rakovice do Resnika.

Biće održani i pregovori sa kuvajtskim fondom u vezi sa završetkom druge faze i izgradnjom nove železničke stanice Prokop, a na jesen bi već mogli da počnu radovi na elektrifikaciji pruge Niš–Dimitrovgrad.

Što se tiče drumskog saobraćaja, 25. marta biće obeleženo probijanje druge cevi tunela Brančić kod Ljiga na „Koridoru 11“, dok će visoka delegacija iz Kine boraviti u Srbiji sredinom aprila, kada će obići sve deonice koje na tom putnom pravcu grade kineske kompanije.

Koridori Srbije izvestili su Mihajlović da se radovi na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru obavljaju po planu, tunel Predejane biće u potpunosti završen sredinom aprila, dok će do početka letnje sezone biti završene još tri deonice auto-puta u Grdelici.

Deonica od Srpske kuće do Levosoja dobiće nove izvođače u aprilu, a prema obećanju Puteva Srbije, ona bi trebalo da bude završena za Vidovdan.

Sa Putevima Srbije razgovarano je o radovima na projektu rehabilitacije i rekonstrukcije Đerdapske magistrale, kao i povezivanju Požarevca sa auto-putem Beograd-Niš magistralom koja bi imala četiri trake.

Razgovarano je i o problemima sa kosinama u Grdeličkoj klisuri, a dogovoreno je da se i druge državne institucije uključe u utvrđivanje činjenica o tome šta je dovelo do urušavanja „manjeg dela kosine“, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je, takođe, i o radovima na obilaznici oko Beograda, projektu rehabilitacije regionalnih puteva, a iduće nedelje Putevi Srbije će raspisati tender za izbor izvođača rehabilitacije auto-puta od granice sa Hrvatskom.

Srbija je glavni partner Eksim banke u regionu, a projekti koje ona finansira u Srbiji realizuju se veoma efikasno, rečeno je danas na sastanku ministara građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović s delegacijom te banke.

Iz kabineta Mihajlović je saopšteno da je predsednik Nadzornog odbora Eksim banke Ju Sjueđun rekao je da je delegacija najveće izvozne banke u svetu u posetu Srbiji došla kako bi se uverila u kvalitet realizacije završenih i tekućih projekata i razgovarala o potencijalnim novim.

Mihajlović je rekla da je Vlada do sada imala odličnu saradnju s Eksim bankom i da očekuje da ona bude nastavljena i na novim projektima, među kojima je posebno važna izgradnja auto-puta Preljina-Požega, za koji je krajem prošle godine potpisan komercijalni ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari