Predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojčić Kena žestoko je kritikovao Marka Blagojevića, direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, zbog njegove izjave da lokalne samouprave sporo šalju rešenja o utvrđivanju štete toj kancelariji.


– Moja je obaveza kao predsednika opštine, koji predstavlja 60.000 građana i 1.100 poplavljenih domaćinstava, da reagujem na gnusnu laž direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Naime, Blagojević je poslao dopis lokalnim samoupravama, u kome traži da se Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja dnevno ne šalje više od 15 rešenja o utvrđivanju štete. Takođe, postoji niz nepravilnosti u radu te kancelarije, pa je opravdan strah da će zbog nesposobnosti nadležnih u njoj građani ostati bez krova nad glavom, iako dolazi jesen. Suština je da Blagojević, baš kao i njegov gazda, Aleksandar Vučić, prikriva sopstvenu nesposobnost, prebacujući loptu i kritikujući opštine – navodi se u saopštenju koje je potpisao Milojčić.

S druge strane, Marko Blagojević kaže da je tačno da je traženo od opština da se dostavlja do 20 rešenja o štetama dnevno zbog obavljanja kontrole i verifikacija činjeničnog stanja.

– U Srbiji je više od 100 opština stradalo u poplavama, od toga njih 40 veoma teško. Naša računica je bila da nam 40 opština dnevno dostavi po 20 rešenja. Naš posao je da sva ta rešenja proverimo i za to je potrebno određeno vreme. Procenili smo da smo u stanju dnevno da obradimo 800 rešenja. Međutim nama su do prekjuče stigla svega 344 rešenja iz 13 opština, što ukupno iznosi pet odsto. Kada se analiziraju ovi podaci, dolazi se do zaključka da rešenja iz opština pristižu sporo – ističe Blagojević.

On je izjavio da je juče počela isplata materijalne pomoći za obnovu oštećenih objekata u majskim poplavama i poručio da lokalne samouprave moraju da ubrzaju izdavanje rešenja.

– Ono što je dobro jeste da je proces otkočen. Urađena je prva isplata materijalne pomoći za obnovu oštećenih objekata – rekao je Blagojević. On je naveo da je Kancelariji juče ujutro stiglo ukupno 39 rešenja sa pečatom pravnosnažnosti iz opštine Obrenovac, izdatih prošlog ponedeljka i naveo da je činjenica da se rešenja sporo izdaju.

– Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozvala je juče lokalne samouprave i Kancelariju za obnovu da zajedno još intenzivnije rade da bi rešenja za isplatu štete u narednih 10 dana stigla hiljadama građana.

– Kako sam informisana, izdato je 226 rešenja, a u Vladu Srbije i Kancelariju treba da dođe blizu 11.000 rešenja, koje izdaju lokalne samouprave. Ovde prosto vidim neku lošiju komunikaciju i verujem da ćemo to rešiti – rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da će, ako treba, biti pozvani predsednici opština i gradonačelnici na razgovor, gde će im „objasniti ako nešto nije jasno“, jer od toga kada pošalju rešenje zavisi kada će biti isplaćena šteta. Država Srbija je obezbedila novac. Novac stoji na računu i čeka rešenja da bi bio isplaćen – istakla je Mihajlovićeva.

Ona je objasnila da oštećeni građani koji nisu zadovoljni rešenjima o proceni štete u roku od osam dana mogu da se žale i da u roku od osam dana opština mora da reaguje, „da se složi ili ne složi sa tom žalbom“. „Nakon toga je dužna da to pošalje kancelariji“, kaže Mihajlovićeva.

Gorenje poklonilo 140 aparata

Kompanija Gorenje poklonila je juče 140 frižidera, zamrzivača, šporeta i veš mašina svilajnačkim porodicama koje su pretrpele najveću štetu tokom majskih poplava. Vrednost poklona je 30.000 evra, a realizovana je u saradnji opštine Svilajnac i Fonda B92. Raspodela poklona Gorenja počinje danas, a u informativnoj službi opštine Svilajnac napominju da Centar za socijalni rad određuje kriterijume na osnovu kojih se donosi odluka kojim porodicama će komadi bele tehnike biti dodeljeni.

Volonteri stigli u pomoć

Volonterske radne akcije za obnovu zemlje nakon majskih poplava počele su juče, a prva radna akcija je u Krupnju, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta. Kamp u Krupnju jedan je od 25 volonterskih kampova koji će tokom avgusta i septembra, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, biti održan u gradovima i opštinama koje su bile pogođene poplavama. U svakom gradu biće grupe od po dvadesetak volontera koji će sedam do deset dana pomagati u obnovi škola, domova zdravlja i drugih javnih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari