Mihajlović: Kineski kredit za prugu 1Foto: Aleksandar Veljković

Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu sa kineskom Eksim bankom sporazum o kreditu od 297,6 miliona dolara, kojim će se finansirati rekonstrukcija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, saopšteno je iz njenog kabineta.

Preferencijalni zajam odnosi se na modernizaciju deonice dvokolosečne pruge od Beograda do Stare Pazove i odobren je na 20 godina, sa grejs periodom od pet godina, a građevinski radovi počeće ove godine.

Ova deonica je od velikog značaja za Srbiju, jer će to biti glavni i najbrži izvozni pravac za našu privredu ka zemljama EU. Ova linija je značajna i zbog toga jer će povezati Beograd sa Bečom i drugim evropskim gradovima, rekla je Mihajlović posle potpisivanja ugovora.

On je podsetila da će, kada deonica bude završena, građani od Beograda do Novog Sada putovati oko pola sata, a do Subotice za manje od sat vremena.

Srpska strana dobila je potvrdu i da će se dodatno ubrzati procedura kako bi se uskoro potpisao i finansijski ugovor i počeli radovi na obilaznici oko Beograda, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je i finansiranje auto-puta od Preljine do Požege, za šta se potpisivanje očekuje u novembru u Budimpešti, na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, a očekuje se i da radovi na izgradnji tog auto-puta počnu sledeće godine.

Mihajlović je u prisustvu najviših kineskih i srpskih zvaničnika potpisala i Aneks sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji Srbije i Kine, kojim se dodatno definiše saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari