Mihajlović: Megavat-čas košta više od 700 evra, a pre godinu dana je bio 50, nema potrebe da izdvajamo toliko novca 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

„Ono što je najvažnije je da svi shvatimo da je potrebno da budemo solidarniji i racionalniji, jer je energija danas skuplja nego što je ikada bila. Danas megavat-čas košta više od 700 evra, a pre godinu dana je bio 50 i nema potrebe da izdvajamo toliko novca, ako možemo da učinimo nešto da uštedimo“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

„Mi se nalazimo u teškoj energetskoj krizi koja je uzrokovana pre svega ratom u Ukrajini, a sigurno da ima udela i loše upravljanje u EPS-u, zbog čega danas uvozimo struju. Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na projektima unapređenja energetske efikasnosti i ako stvarno hoćemo da manje uvozimo električnu energiju, a juče smo uvezli 4,5 odsto ukupne potrošnje, onda je pored toga što radimo sve da povećamo proizvodnju, jedan od načina i predlog preporuka za smanjenje električne i toplotne energije“, izjavila je Zorana Mihajlović, prenosi pres služba ministarstva.

Ona je navela da kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka je racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Preporuke za državna preduzeća, posebno ona u energetskom sektoru, jesu da naprave plan uštede potrošnje i naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže. Kada je reč o domaćinstvima, budući da u dnevnoj potrošnji električne energije učestvuju sa 42 odsto, jako je važno što će preporuke smanjiti i potrošnju, građani će imati niže račune, a pritom neće oskudevati“, dodala je ona.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo poslalo predlog preporuka Vladi i drugim ministarstvima i da očekuje da Vlada usvoji preporuke, kao i da je upućeno pismo javnim preduzećima, pre svega JP EPS, da uz račune za utrošenu energiju građanima dostavlja opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva, kao i da JP EPS predstavi plan kojim će stimulisati štednju kroz odobravanje dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari