Stopa nezaposlenosti je snižena sa 28 na 17,5 odsto u poslednjih godinu dana, ali Srbiji i dalje nedostaje preduzetnički duh – rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović na otvaranju drugog po redu Studentskog privrednog foruma u organizaciji Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju u Privrednoj komori Srbije.

                       p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iako se trudila da bude optimistična,      rekavši da je trenutna nezaposlenost među mladima 41 odsto,      Mihajlovićeva je iznela zabrinjavajuće činjenice da mladi      započinju posao oko 35. godine, a među firmama koje rade tek svaku      petu vodi mladi vlasnik, dok je mladih preduzetnica tri puta manje.      

Marko Čadež, predsednik PKS, istakao je da je spremnost mladih da pokrenu posao ispod nivoa EU, ali problem nisu samo finansije, već čitav društveni ambijent. Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, ukazao je da oko 50 odsto mladih čeka više od dvanaest meseci na posao, što se smatra dugoročnom nezaposlenošću.

Pajazit Pomak, jedan od osnivača CEDEM-a, najavio je da će uz projekte razvoja preduzetništva mladih ta organizacija baviti i edukacijom srednjoškolaca.

Politika da radi u službi privrede

Političari su svesni da su Hrvatska i Srbija najznačajnije države bivše Jugoslavije, i postoji jaka volja za unapređenjem odnosa, a isto tako i puno otvorenih pitanja. Ali, jedino je bitno da ne otvaramo nova. Odnosi između dve zemlje će se razvijati nabolje, a robna razmena govori u prilog tome. Prošle godine je bila izvanredna, i za 11 meseci prelazi 900 miliona evra – rekao je Gordan Markotić, hrvatski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari