Mihajlović: Neće biti nikakvog rudnika na Kosmaju i Avali 1Foto: Beta/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da nikakvog rudnika na Кosmaju ili Avali ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti uradjeno na štetu građana.

„U javnosti su se pojavile tvrdnje koje nemaju veze s istinom. Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Zidjin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Кosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru“, rekla je ministarka na odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji „Privreda Srbije na tržištu električne energije“.

Istakla je da gradjani neće imati problem zbog istražnih bušotina, kao što je nemoguće da dođe do eksploatacije bez odbranjenog elaborate.

U medijima su se juče pojavile informacije da je Ministarstvo rudarstva i energetike dalo istražno pravo kineskoj kompaniji Ziđin da na lokalitetu Babe – Ljuta strana, koji se prostire na području tri beogradske opštine (Barajevo, Sopot, Voždovac), da istražuje olovo, cink, srebro, bakar i zlato.

Kako su preneli mediji, na to su ukazali korisnici društvenih mreža sa tog područja, koji su proteklih dana sretali predstavnike Ziđina na terenu.

Lokalitet Babe – Ljuta strana, kako je navedeno, trenutno je područje netaknute prirode, a otvaranje rudnika dovelo bi u opasnost sela Guberevac, Lisović, Ravni Gaj, Karaula, Srednji Kraj, Stražarija, Glumčevo brdo, Nenadovac, Stara Lipovica, Parcani i Babe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari