Mihajlović: Odmiču reforme na železnici 1

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović upoznala je danas delegaciju MMF, koju su predvodili šef misije za Srbiju Džejms Ruf i stalni predstavnik u Beogradu Sebastijan Sosa, sa preduzetim aktivnostima na reformisanju železnice u delu smanjenja broja zaposlenih i racionalizacije mreže pruga.

Istakla je da su sva četiri železnička preduzeća usvojila planove optimizacije za smanjenje broja zaposlenih, a još se vode razgovori o finansiranju troškova linija sa nižim stepenom rentabilnosti, za čije održavanje postoji interes lokalnih samouprava i kompanija.

Kad je reč o kapitalnim projektima planiranim za 2017. godinu, Mihajlović je istakla da će Ministarstvo nastaviti realizaciju tekućih projekata, pre svega na Koridoru 10 i 11 i na železnici, uz započinjanje realizacije novih, uključujući izgradnju auto-puta Surčin-Obrenovac i modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta, na deonici Stara Pazova-Novi Sad.

Pokazali smo kako je moguće realizovati infrastrukturne projekte i u komplikovanim okolnostima i to iskustvo moguće je iskoristiti za generalno efikasnije upravljanje projektima u Srbiji, rekla je Mihajlović.

Kad je reč o unapređenju poslovnog ambijenta, ocenjeno je da je reforma građevinskih dozvola već dala rezultate.

Elektronske dozvole u proseku se izdaju za pet dana, a broj izdatih građevinskih dozvola raste iz meseca u mesec, pa je junski rekord u broju izdatih dozvola premašen već u julu za dva odsto, kad je izdata 1.301 dozvola, konstatovano je na sastanku. prenelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari