Mihajlović: U narednih 10 do 15 godina u zelenu energiju uložićemo 16 milijardi evra 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je za portal Biznis.rs da se Srbija prilagođava nastojanjima da Evropa do 2050. godine bude prvi klimatsko neutralni kontinent, ali je ukazala da „trošimo više i toplotne i električne energije po jedinici društvenog proizvoda nego bilo koja zemlja u Evropi“.

Kako je podsetila, „Srbija je donela četiri moderna zakona u ovoj oblasti, a po prvi put smo dobili i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije, koji je u potpunosti u skladu sa svim evropskim direktivama“.

„Ovim propisom smo postavili uslove za gradnju solarnih elektrana, prodaju ovako proizvedene energije putem aukcija, ali i postavljanje solarnih panela na krovove“, navodi Mihajlović.

Ona ističe da je površina krovova u Srbiji u proseku oko 600 kvadratnih metara i da, ukoliko solarnim panelima pokrijemo i samo 10 odsto ovih površina, možemo imati instalisanu snagu blizu današnje instalisane snage svih domaćih termoelektrana.

„Pored toga, važno je i što smo doneli Zakon o racionalnoj upotrebi energije i povećanju energetske efikasnosti“, ocenila je Mihajlović, ali je ukazala da „tošimo više i toplotne i električne energije po jedinici društvenog proizvoda nego bilo koja zemlja u Evropi“.

Zato smo, pored programa povećanja energetske efikasnosti u javnim zgradama i privredi, objasnila je ona, „pokrenuli projekat i ka stanovništvu za zamenu stolarije, bolju izolaciju kuća i slično“.

Mihajlović tvrdi da nema bojazni da će ljudi u Srbiji, zbog energetske tranzicije i prelaska na obnovljive izvore energije, ostajati bez posla.

„Plan je da se u narednih 10 do 15 godina u zelenu energiju investira 16 milijardi evra, što će stvoriti i nove kapacitete, ali i radna mesta u ovoj industriji“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari