Mihajlović: Poskupljenja možda već "pojela" povećanje minimalca za 2025. godinu 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da su poskupljenja komunalija i nekih proizvoda, možda već „pojela“ povećanje minimalne zarade za 2025. godinu i da će sindikati pratiti cene i možda, već u martu naredne godine, zatražiti novo povećanje te zarade.

„Kada smo tražili povećanje minimalca za 2025. godinu imali smo u vidu da će od septembra, sa početkom rada škola, početi poskupljenja, pre svega školskog pribora i komunalija. Pratićemo rast cena i možda, već u martu zatražiti povećanje minimalne zarade“, rekao je Mihajlović.

Podsetio je da će se veća minimalna zarada isplaćivati od januara sledeće godine, a veći računi će se plaćati, već od septembra ove godine.

„Oni koji će primati minimalnu zaradu su, verovatno već na nuli ili čak možda u minusu, jer su poskupljenja pojela to povećanje. Ponavlja se ista praksa. Daljim poskupljenjima će doprineti i suša“, rekao je Mihajlović.

Minimalna zarada za 2025. godinu dogovorena je na Socijalno-ekonomskom savetu između predstavnika Vlade Srbije, reperezentativnih sindikata i poslodavaca i iznosiće za 2025. godinu 53.592 dinara.

Predstavnici Vlade Srbije su novi iznos minimalne zarade poredili sa vrednošću minimalne potrošačke korpe i to za maj ove godine kada je koštala oko 53.500 dinara i izjednačenje tih vrednosti proglasili „istorijskim dostignućem“.

Sindikati su, na početku pregovora tražili povećanje minimalne zarade sa 47.000 dinara, koliko iznosi ove godine, za 25 do 30 odsto ili na oko 62.000 dinara, a Vlada Srbije je prvo ponudila devet odsto, pa pristala na 13,7 odsto povećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari