Prioriteti u radu Ministarstva energetike su povećanje energetske efikasnosti i otvaranje novih centara za reciklažu. U planu je izgradnja novih elektroenergetskih i drugih infrastrukturnih objekata, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje administrativnih procedura. Kada je reč o zaštiti životne sredine prioriteti su otvaranje novih reciklažnih centara i smanjenje emisija štetnih gasova – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine na otvaranju 9. međunarodnog sajma zaštite životne sredine Ecofair 2012 i 8. međunarodnog sajma energetike Energetika 2012.

Prema njenim rečima, investicije u energetiku će omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Ona je dodala da će u narednih sedam dana biti predstavljena lista 50 prioriteta Srbije za investicije u energetiku. Ministarka Mihajlović je istakla da Srbija treba da prestane da bude zemlja koja uvozi energiju i da ima probleme sa energetskom bezbednošću.

– Elektroprivreda Srbije je rezervisala 70 odsto potrebnih količina struje iz uvoza na tenderu Elektroprivrede Republike Srpske. To je prvi put u poslednjih 12 godina da je Srbija nabavila struju direktno na tenderu bez posrednika. Struja je nabavljena po ceni koja je za oko 20 odsto niža od struje koja se interventno nabavlja ili koja je uvezena u februaru. Ukoliko bude potrebno da se struja uvozi do kraja godine to će biti uređeno putem tendera – istakla je Zorana Mihajlović. Ona je naglasila da će država raditi na saniranju „ekoloških crnih rupa“ koje postoje u zemlji od Bora od rudnika Zajača. Govoreći o obnovljivim izvorima energije, ona je navela da razlog zašto Srbija malo koristi te izvore nije taj što ih nema ili zato što prethodne vlasti to nisu želele, već zbog glomaznih birokratskih procedura. Prema njenim rečima, ministarstvo će raditi na smanjenju broja dokumenta za dobijanje dozvola za izgradnju objekata koji koriste obnovljive izvore energije, kao i na tome da Ministarstvo energetike bude zaduženo za izdavanje dozvola.

Sajmovi energetike i ekologije traju do petka, a na te dve manifestacije predstaviće se 250 izlagača iz 18 zemalja regiona, Belgije, Rusije, Nemačke i Kanade. Zemlja-partner sajmova ove godine je Češka koja predstavlja 24 firme, a posebne izložbe imaće izlagači iz Rumunije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari