Ukupna vrednost projekata koje Srbija realizuje ili će raditi sa Kinom je 3,5 milijardi evra, računajući one koji su u toku i one koji će tek biti rađeni – izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na biznis konferenciji NIN fokusa i Privredne komore Srbije „Srbija na novom putu svile – Kako uspešno poslovati sa NR Kinom“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ona je najavila da će u narednih mesec dana biti dogovoreni uslovi za prugu Beograd – Budimpešta i nastavak izgradnje Koridora, deonica Surčin – Obrenovac i Preljina – Požega, a da se u Kini trenutno pregovara o uslovima finansiranja ovih projekata. Mihajlovićeva, koja je i predsednica srpskog dela Međuvladine mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Srbije i NR Kine, rekla je da očekuje da će radovi na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta na terenu početi u drugoj polovini ove godine, kao i da bi izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca mogla da počne već u martu, kad vremenske prilike dozvole i kad počne građevinska sezona.

Ministarka je naglasila da dve zemlje imaju najviše zajedničkih projekata u oblasti transportne infrastrukture i energetike i podsetila da Kina ukupno planira da uloži u zemlje centralne i istočne Evrope 16 milijardi evra. Prema njenim rečima, Srbija je svoje dobre političke i ekonomske odnose sa Kinom nadogradila prethodnih godina time što je u svakom projektu koji se realizuje u Srbiji angažovala domaće kompanije.

– Ceo svet je trenutno u veoma turbulentnom procesu čije dalje kretanje nijedna finansijska institucija ne može da predvidi. Države zbog toga nastoje da ojačaju svoje bilateralne sporazume kako bi ih pojačale i učinile efikasnijim, što čini i Srbija. Naša zemlja je na putu evropskih integracija, ali istovremeno održava odnose sa svojim tradicionalnim prijateljima. Iz tog okvira sigurno nećemo izaći. U tom smislu, sve što radimo sa Kinom radi se po evropskim standardima. To je značajno kada je reč o projektima koji se odnose na saobraćaj i energetiku – rekla je Mihajlovićeva i istakla da se Srbija nalazi na južnom kraku puta svile, zbog čega će nastaviti da održava dobre odnose sa Kinom, ne samo kroz postojeće već će se potruditi i da kroz buduće projekte bude oslonac i lider u regionu. „To je zato što projekte koje radimo ne radimo samo zbog Srbije, već i zbog čitavog regiona“, zaključila je Zorana Mihajlović.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su Srbiji sad potrebne kineske investicije.

– Srbija može da bude interesantna za kompanije iz Kine, kao odskočna daska za evropsko tržište, a PKS će napraviti nekoliko prezentacija o Srbiji u Kini, kako bi se biznismeni uputili u prednosti, kao što je to da Srbija ima najviše trgovinskih sporazuma u Evropi i pristup tržištu od skoro milijardu ljudi – rekao je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari