Mihajlović: Potrebno još više obezbediti prelaze, kao i više rada sa mladim mašinovođama 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas u Beloj Palanci na sastanku sa direktorima železničkih preduzeća da Srbija mnogo ulaže u železnički saobraćaj i da je neophodno da se dodatno obezbede pružni prelazi, kao i da je potrebno više raditi sa mladim mašinovođama.

„Vlada Srbije ulaže u železnički saobraćaj, jer želimo da gradjani dobiju železnicu kakvu zaslužuju. Tome u prilog govori i činjenica da realizujemo jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata u ovom delu Evrope – brzu prugu od Beograda do Budimpešte, kao i da ćemo zaključno sa ovom godinom rekonstruisati oko 700 km regionalnih pruga“, rekla je Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je istaknuto da radovi na rekonstrukciji brze pruge od Beograda do Budimpešte teku po utvrđenoj dinamici, na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada, dok je za sledeću godinu planiran početak radova na trećoj deonici Novi Sad-Subotica.

Bilo je reči i o projektima rekonstrukcije regionalnih pruga, pre svega pruge Niš-Dimitrovgrad, ali i Požarevac-Majdanpek, Senta-Subotica, Markovac-Resavica i drugih.

Direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović rekao je da je zabeleženo povećanje broja putnika na pruzi Beograd-Valjevo za 46 odsto, a na pruzi Šabac-Loznica 16 odsto više putnika.

Izvršni direktor „Infrastruktura železnice Srbije“ Milan Maksimović rekao je da je u planu tog preduzeća i rekonstrukcija staničnih objekata i izgradnja i obezbeđenje putnih prelaza.

„Putevi Srbije najviše radili na održavanju puteva, a od ove godine biće investitori“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas, u okviru posete Pirotskom okrugu i Jugoistočnoj Srbiji, da su „Putevi Srbije“ do sada najviše radili održavanje puteva, a da će od ove godine biti investitori na najvećim infrastrukturnim projektima koje država pokreće, saopšteno je danas.

Mihajlović je nakon sastanka sa direktorom „Puteva Srbije“ Zoranom Drobnjakom kazala da se radi o infrastrukturnim projektima kao što je Moravski koridor, auto-putevima od Preljine do Požege, ali i Sremska Rača-Kuzmin, Ruma-Šabac i Šabac-Loznica.

„Radi se o 307 km novih auto-puteva u vrednosti od 2,4 milijarde evra. Pitanje vaših kapaciteta i spremnosti da realizujete ove i druge projekte od krucijalnog je značaja za novi investicioni ciklus i tu smo da radimo zajedno i da vam pomognemo“, poručila je Mihajlovićeva.

Direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da to preduzeće trenutno vodi projekte izgradnje Obilaznice oko Beograda, deonice Koridora 11 Surčin-Obrenovac i most na Ostružnici, te da se spremaju za novi investicioni ciklus.

„Putevi Srbije imaju mnogo posla, od rehabilitacije preko održavanja puteva do upravljanja investicijama. Pripremamo se i za nove projekte, pre svega nastavak izgradnje auto-puta ka Crnoj Gori od Preljine do Požege i izgradnju Moravskog koridora“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari