Mihajlović: Sa Hrvatskom o rekonstrukciji pruge 5. marta 1Foto: Fonet/MSGI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, 5. marta doći u Beograd kad će biti potpisan i Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Zagreb.

Ovo je prvi projekat koji ima za cilj bolje povezivanje Beograda i Zagreba i koji je pokrenut kao rezultat posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, rekla je Mihajlović, prenosi Ministarstvo koje vodi.

Sledeći korak je, rekla je, priprema za zajedničko apliciranje kod Evropske unije za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najpre za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i za izvođenje radova.

Pruga Beograd-Zagreb deo je železničkog Koridora 10, koji je važna evropska saobraćajnica i u zajedničkom je interesu obe zemlje da ta pruga bude rekonstruisana i da se skrati vreme putovanja, koje trenutno iznosi oko sedam sati, rekla je Mihajlović.

Dužina pruge Beograd-Zagreb je 412 kilometara, a vrednost radova na rekonstrukciji i modernizaciji deonica na teritoriji Srbije procenjuje se na oko 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari