Mihajlović: Sa MMF nije bilo reči o platama i penzijama 1Sastanak sa misijom MMF Foto: Facebook /zorana.mihajlovich

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da su na današnjem sastanku sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), razgovarali o početku reformisanja preduzeća „Putevi Srbije“ i održavanju puteva u Srbiji kroz javne pozive i tendere, ali da nisu razgovarali o platama i penzijama.

Prema njenim rečima, predstavnici MMF posebno su bili zainteresovani za izdavanje građevinskih dozvola i za novi Zakon o upisu u katastar, koji će biti u julu u skupštinskoj proceduri.

„Imaćemo E šalter katastra.Imaćemo ubrzanu proceduru koja će biti smanjena sa 15 dana koliko je danas kada govorimo o katastru na maksimum tri dana.Radiće javni beležnici i Poreska uprava“, rekla je ona novinarima posle sastanka.

Mihajlović je rekla da su na sastanku govorili i „o stanju u biznis okruženju za privlačenje investicija“.

„Mi smo napravili ogroman skok, 150 zemalja smo prešli za dve godine“, rekla je Mihajlović i dodala da očekuje dalje pomeranje na Duing biznis listi i implemantaciju novih zakona u praksi.

Ona je rekla da su Železnice Srbije primer kako može da se sprovodi proces reformisanja preduzeća i navela da se ukidaju nerentabilne i neefikasne pruge.

Mihajlović je dodala da je u isto vreme „vrednost investicija na Železnici blizu četiri milijarde evra“.

„Jedan deo je održavanje pruga, a mnogo veći deo su investicije, kao što je projekt Beograd-Budumpešta“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da „ne postoji više nijedan delić ni ostatka koridora na kojem se ne radi ubrzano“ i dodala da postoje neki delovi koji se rade i noću.

Mihajlović je rekla da su razgovarali i o reformama u sudstvu, jer su vezane za našu poziciju na listi Svetske banke, za privlačenje investicija, i dodala da Vlada mora da ubrza donošenje sudskih presuda.

„Teme na kojima radimo već tri godine su reforma Železnice, investicije i u građevinrstvu, pre svega izdavanje građevinskih dozvola i novi Zakon o upisu u katastar i status Duing biznis liste. Ni u jednoj od ovih oblasti ne postoji više nijedna kritična tačka niti problem“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kada su u pitanju kapitalne investicije, „do sada iz budžeta potrošilo 51 odsto“, a „u prethodne dve godine je izvršenje budžeta bilo 98 odsto“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari