Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, obrazlažući Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije pred poslanicima republičkog parlamenta, rekla je da srpska energetska politika ima nekoliko prioriteta, a prvi je povećanje energetske efikasnosti. Navela je da je Zakon o efikasnom korišćenju energije veoma važan sistemski zakon i na neki način „on se kuvao gotovo tri godine“.


– Mi smo zemlja koja troši mnogo energije i ovim zakonom treba da smanjimo finalnu potrošnju energije i utičemo na poboljšanje uslova životne sredine – rekla je Mihajlovićeva i dodala da povećanje energetske efikasnosti nije moguće ukoliko nemamo zakon o efikasnom korišćenju energije, i podzakonska akta koja će da proizađu iz njega (a biće ih 29) kao i budžetski fond za povećanje energetske efikasnosti. Prema njenim rečima, ovaj zakon bi trebalo da omogući da povećamo konkurentnost naše privrede.

Ona je rekla da je ovaj propis važan, kao i Zakon o energetici, i da je proizašao ne samo iz međunarodnih obaveza, već i iz potrebe da ne budemo zemlja koja će imati rast energetske uvozne zavisnosti, već da budemo zemlja koja može da se pohvali da racionalno upravlja energijom. Mihajlovićeva je rekla da je Srbija danas dva do tri puta energetski neefikasnija od zemalja u okruženju, a od zemalja Evropske unije pet do šest puta.

Govreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ruske Federacije o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Srbiju u narednih deset godina, Mihajlovićeva je podsetila da je prethodni Sporazum istekao 2010. godine, a da je Sporazum o kome poslanici sada raspravljaju potpisan u oktobru 2012. godine. Ona je rekla da je prošle nedelje potpisan godišnji ugovor o isporuci gasa za 2013. godinu.

Podršku Zakonu o efikasnom korišćenju energije najavili su poslanici vladajuće koalicije, ali i novoformiranog poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju, Dušana Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari