Mihajlović: Šteta 50.000 evra dnevno od zabrane polovidbe 1Foto: Medija centar

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas Direkciju za vodne puteve – Plovput, da bi proverila stanje na najvećim rekama i mere koje se preduzimaju tokom zabrane plovidbe, dok zbog leda na rekama i obustave vodnog saobraćaja direktna šteta iznosi oko 50.000 evra dnevno.

Situacija na rekama je prethodnih dana bila teška, ali se svi problemi rešavaju pravovremeno, u saradnji Ministarstva, Direkcije, inspekcije za kontrolu plovidbe i javnih vodoprivrednih preduzeća, rekla je Mihajlović.

Ona je izrazila nadu da se od četvrtka sa poboljšanjem vremenskih prilika može očekivati postepeno puštanje plovidbe, čim bude bezbedno.

Direktor Plovputa Ljubiša Mihajlović informisao ju je o aktuelnoj situaciji na plovnim putevima, pre svega na Dunavu, Savi i Tisi, gde je već nekoliko dana obustavljena plovidba, a izveštaje sa lica mesta podneli su i zaposleni Plovputa putem Skajpa, stoji u saopštenju iz kabineta Mihajlović.

Prema grubim procenama, na osnovu podataka RIS sistema praćenja i lociranja brodova, direktna šteta od obustave vodnog saobraćaja zbog leda na rekama iznosi oko 50.000 evra dnevno.

Mihajlović je podsetila da je tokom 2016. prevezeno oko 9,5 miliona tona robe Dunavom i oko 380.000 tona Savom, što je najveći obim transporta za sedam godina.

“Verujem da će transport robe našim rekama nastaviti da se povećava, čim prevaziđemo tešku situaciju zbog vremenskih prilika“, rekla je ona.

Ministarstvo je zbog leda i jakih udara vetra tokom prethodnih dana dalo nalog za obustavu plovidbe najpre na Tisi, a zatim i na Savi i Dunavu.

Prema poslednjim informacijama, na Dunavu kod Bezdana i Apatina oko 70 odsto plovnog puta je pod ledom, kod Novog Sada je oko 60 odsto plovnog puta pod ledom, kod Beograda oko 50 odsto, dok je kod Velikog Gradišta 100 odsto plovnog puta pokriveno ledom, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari