Mihajlović: Tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, Srbija spremna za svaku situaciju 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, ali da je Srbija spremna za svaku situaciju i da ima zaliha gasa za više od mesec dana, a da ga ruski parneri mogu poslati i preko teritorije Mađaraske.

Mihajlović je, povodom obustave isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, u Jutarnjem dnevniku RTS izjavila rekla da Srbija redovno dobija svoje količine.

„Bugarima jeste obustavljeno, ali tranzit ide sasvim normalno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju“, navela je Mihajlović.

Ona je, nakon jučerašnjih oprečnih izjava zvaničnika u Sofiji o isporuci ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju, rekla da tranzit „bar za sada“ neće biti sporan.

Uvek možemo da očekujemo takvu situaciju. Mi smo za to spremni. Ako se to desi Srbija ima podzemno skladište gasa za više od mesec dana, zatim supstituciju gasa, najčešće mazut, a ako baš dođe do situacije da ničega nema, postoji mogućnost ograničenja isporčenih količina, rekla je Mihajlović.

„Srbija je spremna za svaku vrstu scenarija“, poručila je ona, navodeći da je „država prethodnih godinu dana ozbiljno radila, nabavila mazut, i TNG i benzin“.

Mihailović je pozvala na racionalnu potrošnju i rekla da se „još se rade analize o ograničenju cene gasa“ nakon što je država ograničila cenu za privredu do 1. maja zadržavajući je na novembarskom nivou.

„Na vreme ćemo reći ako budemo produžavali, a verovatno da. Ne bih da sad govorim jasno da li ćemo produžiti uredbu. Tek ćemo razgovarati i nakon analiza doneti odluku“, rekla Mihajlović za RTS.

Ona je ukazala da cene struje u Evropi rastu, navopdeći da privreda u Srbiji ima ograničenu cenu do juna i da „ima najnižu cenu elekrične energije u Evropi“.

„Nije realno da imamo ovu cenu, moramo da je uskladimo da to bude održivo i da EPS iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari