Mihajlović u TENT-u: Potrebno brže investiranje i efikasniji remonti 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/EV

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je prilikom posete Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, gde je obišla radove na revitalizaciji bloka B1 TENT, da je neophodno da EPS ima bolje planiranje remonta, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje, saopšteno je danas iz ministartva.

Ona je rekla da je Srbija energetski stabilna i da će građani imati dovoljno električne energije, toplotne energije i gasa.

„Pitanje razvoja EPS-a je ključno za energetsku stabilnost. Neophodno je da EPS ima bolje planiranje remonta, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje, jer prethodnih 30 godina suštinski nisu izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, to je pitanje razvoja ne samo energetike, već cele privrede, pa i kompletnog društva, a država je tu da pomogne, jer EPS svakako ne može sam.

„Revitalizacija je jako važna za stabilnost elektroenergetskog sistema u situaciji kada ceo svet, a pre svega Evropa, ima problema ne samo sa visokim cenama, nego sa stabilnošću sistema. Prva poruka građanima Srbije jeste da ima i da će i u narednih meseci biti dovoljno električne, toplotne energije i gasa“, istakla je Mihajlović.

Dodala je i da je druga poruka za privredu i mogućnost da se zajedno dođe do rešenja koje neće ugroziti nikoga, da dođemo do održivih cena.

„Nadamo se da će radovi na revitalizaciji biti gotovi i pre predviđenog roka, a svakako je da će se kapaciteti povećati za 20 odsto. Vrednost radova je 90 miliona evra, a u najvećem delu posla učestvuju srpske kompanije. Ono o čemu takođe vodimo računa je i zaštita životne sredine“, rekao je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari