Mihajlović: Za infrastrukturu u 2019. pet milijardi evra 1Foto: Facebook / Zorana Mihajlović

Vrednost investicionog ciklusa u infrastrukturu u Srbiji 2019. iznosiće pet milijardi evra, a polovina tog iznosa biće uložena u autoputeve, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle današnjeg obilaska sedišta Koridora Srbije u Beogradu.

Mihajlović je u izjavi novinarima precizirala da će taj investicioni ciklus početi da se sprovodi 2019. godine i da su u planu izgradnja Moravskog koridora, odnosno autoputa od Pojate do Preljina, i Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Šapca.

Novi investicioni ciklus obuhvata i deonicu autoputa Niš-Merdare-Priština, nazvanog autoput mira, a reč je o deonici Niš-Ploče.

„Mi smo vrlo blizu finansijskih ponuda za Moravski koridor i na jesen se očekuje zaključenje ugovora“, rekla je Mihajlović, koja je u sedištu Koridora razgovarala sa direktorima „Koridora Srbije“ i „Puteva Srbije“ Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom.

Upitana odakle sve dolazi kapital za izgradnju puteva, Mihajlović je rekla da je država do sada izdvajala u proseku pet odsto od vrednosti radova, ali da će sada taj procenat biti povećan zahvaljujući većim prihodima u budžetu.

Investitori će biti Putevi Srbije i Koridori Srbije, a kapital dolazi i od kredita međunarodnih finansijskih institucija, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, ali i Kine, Turske i Azerbejdžana.

Zoran Babić je rekao da su Koridori Srbije iskoristili uzete kredite u izgradnji autoputeva.

Plan Svetske banke je bio da izvedemo radove za 30 miliona evra, a mi smo izveli radove za 42 miliona, istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari