Mihajlović: Za kvalitetnije komunalne usluge 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Cilj izmena i dopuna Zakona o komunalnim delatnostima da usluge koje se pružaju građanima je budu što kvalitetnije, kao i da se uredi odnos u komunalnim delatnostima, rekla je Zorana Mihajlović.

Svi smo svedoci ozbiljnih problema koji postoje u upravljanju i održavanju kada govorimo o komunalnim preduzećima. Ovaj zakon daje mogućnost da sve lokalne samouprave razmišljaju o tome na koji način mogu efikasnije i bolje da vode komunalne delatnosti, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturenovinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da su neke opozicione stranke podnosile neozbiljne amandmane na izmene i dopune Zakona o komunalnim delatnostima, kao što je amandman Socijaldemokratske stranke, u kome se traži da se obezbedi prolaz Deda Mrazu kroz dimnjak.

Žao mi je što nekada rasprava nije konstruktivnija, jer je naš zadatak da konstruktivno razgovaramo i raspravljamo, rekla je Mihajlović.

On je dodala da je na jučerašnjoj sednici prihvatila jedan predlog opizicije jer je konstruktivan.

Rasprave ne bi trebalo da budu takve da se dobije na vremenu. Moja poruka je da se vreme se dobija na izborima, a ne na amandmanima. Ali i to je neki vid političke borbe, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, prihvaćeni su amandmani i opozicije i vladajuće većine a od 36 prihvaćenih amandmana na Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada 29 je amandmana opozicije.

Bilo je, dodala je, puno amandmana opozicije u kojima se navodi „briše se“, što je, kako je navela, šteta, zato što nije bilo predloga kako da se zakon konkretno unapredi.

Zakon treba da uvede red u održavanje zgrada, da imamo dobru dugoročnu osnovu za stambenu politiku, rekla je Mihajlović i izrazila nadu da će poslanici usvojiti ove zkaone.

Na pitanje šta smatra najvećim uspehom u radu Ministarstva u ovoj godini, Mihajlović je ocenila da je veliki uspeh napredak Srbije na Duing biznis listi, odnosno to što je Srbija u prvih 10 zemalja sveta po reformama u građevinarstvu, pre svega, izdavanju elektronskih građevinskih dozvola.

Ona je ocenila kao uspeh ovog Ministarstva i to „što se polako uvodi red u oblast saobraćaja“.

Volela bih da ima još više kilometara puteva, da građani Srbije vide da je moguće živeti u uređenijem sistemu, rekla je Mihajlović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari