Mihajlović: Žene su pokretači razvoja 1Foto: Ministarstvo građevine

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović prisustvovala je danas nacionalnoj konferenciji „Šampioni lokalnog razvoja“ i tom prilikom uručila sertifikate predstavnicama lokalnih zanatskih udurženja koja se bave izradom tradicionalnih rukotvorina iz srpskog kulturnog nasleđa.

Mihajlovićeva je izjavila da sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ima odličnu saradnju, što je dokazano i uvođenjem elektronskih građevinskih dozvola, reformom katastra i, posebno, pokretanjem inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Kada smo pre godinu dana pokrenuli projekat zapošljavanja žena na selu želeli smo da pomognemo da za posao koji obavljaju budu plaćene i na taj način steknu ekonomsku samostalnost, bez koje nema ni privrednog razvoja naše zemlje, jer su žene pokretači lokalnog razvoja, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je za godinu dana više od 350 žena dobilo posao i da se nada da sledeće godine možemo doći do 1.000 zaposlenih žena na selu.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić rekao je da su danas uručene nagrade šampionima i vicešampionima među gradovima i opštinama koje su reformama administracije i primenom novih pristupa u poslovanju unapredili kvalitet usluga i života svojih sugrađana.

Nadamo se da će ovi primeri zaživeti i u drugim lokalnim samoupravama predstavljajući pokretače lokalnog razvoja, rekao je Đukić.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić istakao je dobru saradnju sa NALED, rekavši da svaka nova investicija i unapređenje poslovanja lokalnih firmi doprinosi boljem kvalitetu života građana u tim lokalnim samoupravama.

Sertifikati su uručeni ženkim zanatskim udruženjima iz Čačka, Loznice, Šapca, Leskovca i Sremske Mitrovice, a kao šampioni lokalnog razvoja nagrađeni su Niš, Vranje, Vrnjačka Banja, Stara Pazova, Šabac, Mionica, Bečej, Kruševac i Loznica.

Proglašeni šampioni lokalnog razvoja

Beograd – Pobednici drugog ciklusa takmičenja za gradove i opštine „Šampioni lokalnog razvoja“, u organizaciji NALED-a i RTS-a, proglašeni su danas a u kategoriji „Privlačenje investicija“ šampionsko zvanje poneo je Niš dok je vicešampion grad Vranje. Prvo mesto u kategoriji „Podrška privredi“ pripalo je Šapcu, a drugo Staroj Pazovi. Najbolji u kategoriji „Servis građana“ i dvostruki šampion u drugom ciklusu je Šabac, u pratnji Mionice kao vicešampiona. Šampionsko rešenje u kategoriji „Efikasna uprava“ ponudila je opština Bečej dok je drugo mesto pripalo Vrnjačkoj Banji. Kada je reč o kategoriji „Promocija turizma i kulture“ šampion je grad Kruševac, a vicešampion Loznica. Priznanja su uručena i novinarima, pobednicima konkursa „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“ koji su realizovali NALED i UNS uz podršku RAS-a. Prvo mesto osvojila je novinarka dnevnog lista Kurir Slavica Tomčić, druga pozicija pripala je novinaru RTV Kruševac Slobodanu Radičeviću, a treće novinarki RTS-a Tamari Tankosić.

Na konferenciji je predstavljeno i istraživanje NALEDa koje je podržala Razvojna agencija Srbije a za cilj je imalo da definiše preporuke za jačanje kapaciteta i podsticanje razvoja lokalnih sredina. Ukazano je da više od dve investicije godišnje privuče tek svaka osma opština u Srbiji dok manje razvijene sredine ne prepoznaju sopstvene potencijale kao priliku da nadomeste manjak ulaganja. Rešenje za bolje rezultate trebalo bi da potraže u jačanju uloge kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) i osnaživanju lokalnih zanatskih udruženja, neki su od zaključaka tog istraživanja. E. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari