Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi do marta sledeće godine trebalo da se urade socijalne karte koje će omogućiti povlastice socijalno ugroženim osobama.


„Ministarstvo će insistirati na završetku socijalnih karata jer ne postoji tržišna ekonomija ukoliko one ne postoje“, rekla je ministarka. Prema njenim rečima, prvo će morati da se uradi analiza stanja i odrede kriterijumi na osnovu kojih će se utvrditi koja će domaćinstva i građani dobiti socijalne karte. To će se raditi u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, a potrebno je da se utvrdi i ko će morati da nadoknadi razliku između tržišne i povlašćene cene.

„Neće više Elektroprivreda Srbije da umesto socijalno ugroženih plaća struju“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će istovremeno EPS morati da se ozbiljno pozabavi naplatom potraživanja, pre svega od privrede.

„Danas struju najmanje plaćaju bogati i velika preduzeća koja to mogu da urade“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je izjavila i da struja neće poskupeti do kraja godine, ali da ne može da kaže da neće biti poskupljenja kasnije. Ona je istakla i da bi odluka o uvođenju dvosatnog perioda jeftine struje tokom dana trebalo da bude doneta krajem avgusta ili početkom septembra. Kako je naglasila, ove zime neće biti restrikcija, ali će struja morati da se uvozi.

Mihajlovićeva je dodala i da će tražiti pokretanje istraga o poslovanju javnih preduzeća, investicionim projektima ili najavama projekata koje su mogle da se čuju od direktora ili članova tih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari