Miketić: Sprema se brzopotezna letnja pljačka Srbije epskih razmera 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Poslanik iz stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić ocenio je dana da vlast priprema „pljačku građana brzopoteznim usvajanjem“ nekoliko zakona i sporazuma o zajamovima.

„Na spisku je zakon o planiranju i izgradnji koji će tajkunima pokloniti najekskluzivnije zemljište. Planira se uvođenje konverzije prava na zemljište, ali besplatno, bez nadoknade, čime će Srbija i svi njeni građani biti zakinutu za milijarde evra priliva u budžet“, naveo je Miketić u saopštenju.

Dodao je da se ponovo uvodi nasilna eksproprijacija kojom će se konfiskovati privatno građevinsko zemljište, jer zakon predlaže da ako „za potrebe izgradnje linijske infrastrukture objekata za koji je utvrđeno da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju naknada za eksproprijaciju se određuje kao za poljoprivredno zemljište, odnosno šumu ili šumsko zemljište“.

„Ovo otimanje zemiljišta od građana ima za cilj da se što jeftinije zemljište ustupi tajnim i tajkunskim projektima koji će biti proglašeni zaž javni interes“, rekao je Miketić.

On je ukazao i da je „upitan zakon koji će izvršiteljima dati mogućnost da utvrđuju vlasništvo građana nad nekretninom“.

„Na dnevnom redu Skupštine Srbije će biti još i zakoni o energetici, o železnici, ozakonjenju objekata, o olakšanom zapošljavanju stranaca i dobijanja srpskog državljanstva, zakon o stambenoj izgradnji za ‘bezbednjake’, kao i potvrde za desetine zajmova od stranih banaka i fondova, a svaki od njih u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra“, naveo je Miketić.

Istakao je da je „na čekanju katastrofalni zakon“ o upravljanju javnim preduzećima koji nacionalne parkove i javna preduzeća od strateškog interesa vodi ka privatizaciji.

„Na delu je brzopotezna letnja pljačka Srbije – epskih razmera, jer računaju sa tim da će im u letnjim mesecima sve proći glatko kao vruć nož kroz puter“, rekao je Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari