Milićević: Srbiju čeka najoštrija recesija u 21. veku

Ove godine privreda može doživeti pad od čak 4,5 procenata

Ostavite komentar


  1. 21 vek je tek počeo i naslov je neprimeren. Mali privrednici u koje spadam i ja, bili bi zadovoljni da se na vidljiv i transparentan nači obznani koje preduzeće i pod koji uslovima može da očekuje pomoć Srbije. Što je više opštih mesta i floskula, to je više mogućnosti za zloupotrebu sredstava.

    1. Na to ću ja da vam odgovorim. Pomoć će da dobiju: Fiat, železara Smederevo, rudnik bakra Bor, NiS , Mei Ta i drugi investitori. Pomoć za male privrednike zaboravite.

    2. uclani se u sns, ako vec nisi. nemoj da si neobavesten kao francuska sobarica

    3. Zamisli kad su Švajcarci naručili mašinu za proizvodnju zaštitnih maski, odavno nemože nigde da se kupi jedna jedina maska.
      Štede na testovima za koronu itd.
      Jednostavno nenormalno velika potražnja čini svoje.
      Da bi u Srbiji izračunali posledice na ekonomiju morate znati šta čini ekonomiju i zbog čega raste u Srbiji.
      Da imamo sposobne économiste i menadžere korona bi nam pomogla da ekonomija bude još jača.

      1. Korona nam pomaže samo mi nismo toga svesni. Prvo se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, smanjila se zagađenost vazduha, vode i zemljišta, smanjila se potrošnja i rasipanje, bahatost i halavost,povećava se higijena i poboljšavaju zdrave aktivnosti. Naravno da se očekuje i veliki pad prometa nekretnina i pad cene KVADRATA za oko 40 %.

  2. Neverovatno šta je vučić rekao (kurir):
    Vučić je zatim dodao:

    „Samo sam jednu grešku napravio, zbog Ustava, a da je nisam napravio, ne bismo imali ni četvrtinu problema – da nismo pustili sve naše ljude u zemlju“.

    1. Druga greska Aleka je sto nije vratio 6 milijardi evra od gradjana Srbije koji salju u Srbiju na godisnjem nivou. Mi smo najveci bezuslovni investitori, a on bi da nam zabrani ulazak u nasu zemlju.

      1. Ne, ne bi da Vam zabrani, posto i nije, kao sto oni koji su se vratili sada ne bi da sede kuci 14 dana, obzirom da se u 95% krsenja samoizolacije radi o nasim drzavljanima koji su se vratili iz inostranstva

      2. Izvini, a kome šaljete taj novac? Budžetu Srbije ili članovima porodice koji su ostali ovde? Pitam kako bismo demistifikovali te uplate iz inostranstva.

        1. Možeš li ti negde u Srbiji da legalno kupuješ za devize. Naravno da ne, Sve te devize završe u narodnoj banci Srbije. Prema tome to je devizni deo budžeta. Menjačnice ti daju dinare, a ti njihovi rođaci odlaze i kupuju za dinare po prodavnicama. Da im gasterbajteri ne šalju pare, bili bi na socijali. Itd,itd…

    2. Vlada nemačke dala privredi bespovratni pomoć u simboličnom iznosu od 450 milijardi evra

  3. Sva sreca da Aca “ vladalac “ uci kineski ( kantonski ili mandarinski ) jezik i ima “ brata “ Xi Jinping – a koji “ ima “ para . . . brateee. . . .i eto “ cash “ kredita a mi njima pilece nozice i papke dok “ leteci sns automobili “ su odlozeni za sledeci Acin “ mandat “ ili onaj posle sledeceg . . .

  4. Kad AV vec nagadja kako ce kriza uticati na BDP, nek onda lepo kaze da nece pasti nego biti 0 u 2020. i po tome bi bili prvi u Evropi, posto vlast nijedne druge drzave nece biti spremna da bas toliko laze.

  5. Molim. Vas građani Srbije ne brinite zbog generalno najavljene recesije , ona će NAS „zaobići“ kaže čovek koji o svemu i svačemu zna ali i lupa…
    No možda će nas spasti i naši novci, koje je Vučić prisvojio , da budem fina, pa da kažem
    Oteo od naroda …!?

  6. Recesija će biti selektivna. Osetiće je samo veliki, a mali i mikropreduzeća će doživeti dramatičan uspon pod uslovom da im međunarodni fašisti koji su i ovde na vlasti ne namaknu svilen gajtan.

  7. A šta ćemo bez metroa, gondole, Beograda na vodi, nacionalnog stadiona, bg autobuske i železničke stanice, novih kilometara autoputeva,…? Sa čim će AV pred penzose?

    1. Ako prežive penzioneri… Zato AV paniči. On i njegovi napredni „stručnjaci“ ubeđivaše narod da je ovo malo jači grip, da je rakija najbolja prevencija, da se posvetimo izborima, da je COVID-19 najsmešniji virus u istoriji.
      I, evo, mi pocrkasmo od smeha…

  8. U ovakvom društvu je normalna recesija, slaba država, slaba privreda, lopovi na vlasti pod dirigentskom palicom mafijaša i tajkuna. Dok god je političara i monetarnog sistem biće ekonomskih kriza, ratova, malo veoma bogatih i puno koji jedva krpe kraj sa krajem, koji su zaduženi i u kreditima do guše.

  9. Vučić obećava pomoć privredi 2,5 do 4,5 milijardi evra.
    Zna li on koliko je to novca i gde se može naći.
    Da podsetim, budžet države za 2020-u je 11,5 milijardi evra. Od toga za penzije, plate i socijalna davanja treba izdvojiti oko 9 milijardi evra. Za sva ostala davanja, investicije, otplatu kredita itd ostaje 2,5 milijarde. Dakle Vučić mora u Peking via Moskva.

  10. Presednik Vucic je na spici od piramida totalno zavisan dolnji deo koja je Sirija

    NEKADA partijska Sada SNS knjizica odredI pravilu ihre u drzavi! ZOVE LI LIDER V
    Vucic ili neko drugi kako “ Baza“ funkcionira tako i VlADA! Do. naj manjih srezova do. Skupstine vladaju skromno ili nikako obrazovani clanovi SNS a Skolovani obrazovani masovno napustaju zemlju?!kako onda do uspesno funkcionira gospodarstvo?! Kako?!

  11. Naša država i kompletan politički kor (i vlast i pretendenti) su apsolutno nedorasli ovoj situaciji. Zašto? Zato što se kod nas poluge društvene moći (dakle odlučivanja o javnim problemima i poslovioma) osvajaju jedino prema principu korupcije i partijske podobnosti. Opet, zašto? Zato što je ceo politički sistem (moć i odlučivanje), naročito u poslednjih tridesetak godina, baziran na privilegijama, tj. koruptivnoj praksi. Konačno: politika = korupcija. E, pa, tu je uzrok svekolikoj propasti društva. Tu je uzrok i duboke svetske krize. Dominatni uzrok je u stravičnim socijalnim razlikama, koje se stalno produbljuju. Bez ikakvog zazora, mora se javno konstatovati – sloj besmisleno bogatih i politički uticajnih je, sada više ne u dugoročnom smislu, već u srednjoročnom, pa i kratokročnom, uzrok sveukupnoj propasti velikih društvenih slojeva. U tome je aktuelna pandemija samo indikator.
    Umesto jačanja i ozbiljnog projektovanja koncepcije društvenog razvoja, naša politika se bavi sprovođenjem pogubnih i razornih poslova: privatizacija najvažnijih društvenih funkcija po svaku cenu; podređivanje interesima partijsko-tajkunske klase (raznorazni beogradi-na-vodi diljem vascele Srbije); važnije je zveckati oružjem (uvozno staro gvožđe), šminkanje pokojne aktuelne društvene stvarnosti (fontane, jarboli, novogodišnje šljokice i slične propagandne simboličke koještarije) no usmeravanje apsolutne pažnje fundamentalnim društvenim funkcijama (obrazovanje, narodno zdravlje, narodno bogatstvo).
    Veliki zadatak koji stoji pred društvom, kada mine smrtonosna pandemijska opasnost, je radikalna transformacija osnovnih društvenih sistema i funkcija. To sadašnji slojevi tzv. elite ne da ne smeju da projektuju, nego je nužno njihovo uklanjanje iz javnog života i njihova potpuna detronizacija. Inače…

  12. Ono sto ce nam se desiti sa ekonomijom bice vise nego KATASTROFA, pad ce biti OGROMAN, naravno Djilas ce opet biti kriv, a penzioneri ce spasavati zemlju od bankrota. Cak su i motaci kablova prestali da rade.

  13. Većina privreda ide na deficite od 10+ procenata. To je 4 milijarde evra ili stimulans od 5-6 milijardi. Poenta stimulansa je da nedodje do pada bdp. Inače 52 je relativno mali dug. Samo nekoliko država u evropi ima manji .
    Subvencije malim privatnicima. 2mlrd
    Subvencije velikim ( otpis poreza na dobit) 700 miliona.
    Direktna davanja stanovništvu 2 milijarde evra. Sve je ovo u skladu sa politikama drugih zemalja . Stim sto je Srbija posle danske i mislim norveske najmanje zadužena u evropi.

  14. Moram da dodam. U situaciji kada je jedina kakva-takva zaštita od bolesti u tome da se ljudima masovno distribuiraju zaštitna sredstva (maske, dezinfekciona sredstva, rukavice), na ekonomski prihvatljiv način, država, evo, skoro mesec dana, nije u stanju da obezbedi ni ovu minimalnu zaštitu.
    Vlast je decenijama uništavala vrlo razvijenu domaću farmaceutsku industriju, domaću industriju HTZ opreme… zarad sopstvenog ćara. Ovo je najdublji moralni ponor neodgovornosti svih „tranzicijskih“ vlasti.

    1. Zamisli kad su Švajcarci naručili mašinu za proizvodnju zaštitnih maski, odavno nemože nigde da se kupi jedna jedina maska.
      Štede na testovima za koronu itd.
      Jednostavno nenormalno velika potražnja čini svoje.
      Da bi u Srbiji izračunali posledice na ekonomiju morate znati šta čini ekonomiju i zbog čega raste u Srbiji.
      Da imamo sposobne économiste i menadžere korona bi nam pomogla da ekonomija bude još jača.

  15. Ono sto ce nam uraditi covi19 nije nista u poredjenju sa nadolazecom ekonomskom krizom. Pad BDP-a bice veliki, SPAS od bankrota ce AV potraziti od penzionera. Vec vidjeno.

  16. Vucic ce se truditi, da BDP ne padne ispod -2%, ali u isto vreme sa izjavom, da ce po tome biti medju najbolje 3 zemlje u Evropi, vec najavljuje da je to fakat. Ko je ovde Vuolina?

  17. Ne može biti dobro kada je Vučić na čelu ekonomske komisije koja treba da donese nove mere. Čovek je totalni luzer kada je u pitanju ekonomija. Inače ozbiljnije države su paralelno sa donošenjem odluka o zdravstvenim merama donele i odluke o pomoći malim privrednicima i zaposlenima koje poslodavac ne može da isplati jer ne radi, a ne želi da ih otpusti. A ovde se kasni sa tim merama. Sada ne pomaže ni Beograd na vodi, ni fontane ni bačeni novac na jarbole, a hvala bogu neće biti para za gondolu. Jedan poznati privrednik je neki dan lepo rekao: samo one države koje forsiraju održivu privredu će opstati, a to je energetika, poljoprivreda sa prehrambenom industrijom i bogatstvo vode. Hranu i vodu uvek možete da prodate i u zemlji i u svetu. Nažalost ova vlast je ulagala u kartonske kutije, električne kablove i plastiku. Pitanje je: da li će slepi progledati?!

  18. Sva sreca je u tome sto Srbija kasni u reformama i sto jos uvek u velikoj meri ima ekonomiju iz vremena sankcija 90-tih.
    U normalnim uslovima to nije dobro, ali u ovakvim vremenima je korisno!
    Od velike koristi su i siva ekonomija, seoska mikroimanja i sve ono sto je veliki kapital hteo da ocisti.
    Zahvaljujuci ovome je Srbija mnogo manje zavisna od globalne trgovine! A globalna trgovina ce biti skoro unistena ovom krizom – zamislite koliko kompanija u svetu zavisi od izvoza i uvoza!? Zamislite kakvu stetu ce imati zemlje koje zavise od turizma? Zamislite stetu koju ce imati Kina u vremenu kada ce se kompanije sve vise orjentisati na lokalne proizvode (i to dugorocno!)? Zamislite kakvu stetu ce imati zemlje koje ne proizvode dovoljno hrane?
    Zakljucak je – suverenitet, poljoprivredna, ekonomska i energetska nezavisnost drzava se ‘vraca u modu’! U igru se vracaju i mala preduzeca i privatna inicijativa!
    Velike nadnacionalne kompanije su dozivele najveci udarac do sada, ugrozene su i medjunarodne organizacije (jer se pokazalo da u vremenu krize opstaju samo suverene drzave) koje su pokazale svoju ocajnu nesposobnost!
    Mislim da ce Srbija doziveti ekonomski pad, ali ce ekonomski pad razvijenih zemalja biti neuporedivo veci, sto ce nam omoguciti da smanjimo zaostatak.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.