Milo Đukanović: Kraj jedne od najdužih vladavina u Evropi 1foto EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Milo Đukanović, 61-godišnji lider Demokratske partije socijalista je kao student ušao u politiku, a 1979. godine je postao član CK Saveza komunista Jugoslavije.

Na prvim višestranačkim izborima u Crnoj Gori 1990. godine je postao narodni poslanik.

Već sledeće godine postao je najmlađi premijer u Evropi, sa svega 29. godina.

Đukanović je od 1991. godine u četiri navrata bio premijer Crne Gore, a u dva mandata predsednik Crne Gore.

Osim toga nekoliko meseci je proveo kao Ministar odbrane, a sedam godina bio je i predsednik Košarkaškog saveza Crne Gore.

Od 1991. godine, samo nepune tri godine nije bio na nekoj od najviših funkcija vlasti u Crnoj Gori.

Njegov DPS je na vlasti u Crnoj Gori proveo 30 godina, sve do večerašnjih izbora.

Od 2000. godine Đukanović se zalagao za otcepljenje Crne Gore i to je uspeo 2006. godine na refrendumu kada je njegov Blok za nezavisnu Crnu Goru dobio 55 odsto glasova.

Takođe se zalagao za ulazak Crne Gore u NATO i EU. Crna Gora je pod njegovim vođstvom postala članica NATO 2017. godine.

Đukanović je u politiku ušao bez imovine, ali je Forbs 2017. godine procenio bogatstvo njegove porodice na 167 miliona dolara.

Karijeru su obeležile i optužbe za šverc duvana, a prema izveštajima italijanske policije Crna Gora je 1990-ih bila deo lanca za švercovanje cigareta.

Đukanović se pominjao i u Pandorinim papirima 2021. godine prema kojim je prenosio novac na ofšor račune do 2012. godine. Đukanović je priznao da je osnovao fond, ali dok nije bio na funkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari