Povodom dela teksta Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) o privatizacijama u Navipu, Fidelinki i Agrohemu pod nazivom Offshore Firms Funneled Away Millions As Serbian Companies Shed Workers and Lurćed Toward Ruin, u kome se pominje Mineco, zaključujemo da se radi o kampanji koja se već neko vreme sistemski i veoma tendenciozno vodi protiv naše kompanije.

Tekst je sa sajta ICIJ gotovo u potpunosti preneo Radio Slobodna Evropa pod naslovom Kako su uništavani Navip, Fidelinka i Agrohem, a zatim i većina medija u Srbiji.

Želimo da istaknemo sledeće činjenice:

Mineco grupa ni na koji način nije doprinela propasti Fidelinke i Navipa, niti je učestvovala u privatizaciji ovih kompanija. Manje pakete akcija Fidelinke i Navipa, koje su u to vreme već bile privatizovane, Mineco grupa kupila je na berzi, od akcionara – akcije Fidelinke 2005, odnosno akcije Navipa tokom 2007. i 2008. godine, dok sa firmom Agrohem nikada nismo bili povezani niti poslovali. Malverzacija, korupcije i zloupotrebe u ovim postupcima nije bilo. Mineco je kao akcionar Fidelinke oštećen i ni na koji način nije doprineo propasti firme, niti je znao ili učestvovao u bilo kakvom navodnom izvlačenju kapitala iz ove firme.

Akcije Navipa, Mineco je ubrzo nakon kupovine prodao drugoj, nepovezanoj firmi, 2009. godine, daleko pre nego što je u Navipu pokrenut stečaj. Mineco ni na koji način nije poslovao sa Navipom, niti je učestvovao ili doprineo propasti Navipa, oštetio isti ili državu. Navodi koji pokušavaju da dovedu u vezu Mineco grupe sa propašću Navipa nisu istiniti.

Očigledan je pokušaj vršenja pritiska na srpsko tužilaštvo da u našoj kompaniji nađe krivca za „propale privatizacije“. Trojica (od čega dvojica bivših) zaposlenih u Minecu obuhvaćena su istragom koja se odnosi na kupovinu nepokretnosti Navipa – jedne manje zgrade i dela poslovnog prostora u drugoj zgradi. Svi su dostupni, aktivno sarađuju sa pravosudnim organima i kategorički odbacuju da su izvršili bilo kakvu zloupotrebu.

Žao nam je što su zaposleni ostali bez posla u ovim firmama, ali Mineco kao jedan od akcionara tome nije doprineo. Ponavljamo, Mineco je takođe oštećen u svemu tome.

Mineco grupa u potpunosti poštuje zakone zemalja u kojima posluje i neguje principe dobre poslovne etike. Ovakvim tekstovima naneta nam je i nanosi se ogromna šteta i mi ćemo preduzeti sve zakonske korake kako bismo zaštitili naše poslovanje i sprečili dalje narušavanje ugleda Mineco grupe. Od svih zemalja u kojima poslujemo, jedino u tranzicionim sistemima Jugoistočne Evrope imamo probleme, što je posledica nepoštovanja procedura, korupcije i borbe i sukobljavanja interesa na svim nivoima. U tim zemljama imamo problem upravo zato što ne želimo da uzmemo učešće u takvim obračunima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari